Papino “hodočašće pokajanja“ zbog zločina nad starosedelačkom decom Kanade 1foto EPA-EFE/Andre Pichette

Papa Franja putuje u Kanadu, što će biti prva poseta katoličkog poglavara ovoj zemlji u poslednje dve decenije.

U želji da se iskupi za mračno nasleđe crkve u ovoj zemlji, planirano je da se sretne sa vođama starosedelačkih zajednica i onima koji su preživeli zlostavljanje u katoličkim školama i ustanovama.

Poslednjih godina Kanadu su potresle šokantne priče o višedecenijskoj praksi koju je država sprovodila uz pomoć katoličke crkve. U pokušaju “kanadizacije” starosedelačkog, indijanskog stanovništva, deca su, pod različitim izgovorima, oduzimana od porodica i slata u rezidencijalne škole i vaspitne ustanove, gde su bila izložena psihičkom i fizičkom maltretiranju, pa i seksualnom zlostavljanju.

Tokom više od jednog veka, najmanje 150.000 starosedelačke dece je oduzeto iz njihovih porodica i primorano da pohađa škole, od kojih je mnoge vodila katolička crkva. U okolini nekadašnjih škola pronađeni su leševi stotine dece koja su stradala pod nerazjašnjenim okolnostima.

Veruje se da su žrtve mučenja katoličkih sveštenika i uposlenika u takvim školama i ustanovama. Prošle godine je radar snimio više od 1.000 mogućih neobeleženih grobova sakrivenih u zemljištu desetina škola širom zemlje. Nakon ovakvih saznanja, nekoliko katoličkih crkava u Kanadi je zapaljeno.

Britanski Gardijen zato predstojeću papinu posetu naziva “hodočašće pokajanja“. Papa će posetiti Kanadu od Alberte preko Kvebeka do arktičke teritorije Nunavuta i obići starosedelačke narode Metita i Inuita.

Naravno planiran je sastanak sa premijerom Džastinom Trudoom i ostalim kanadskim državnim i zvaničnicima katoličke crkve. Očekuje se da će veći deo njegovog putovanja, pod nazivom “Hodanje zajedno” biti usmeren na pomirenje i prepoznavanje štetnosti školskog sistema u Kanadi koji je vodila crkva.

Britanski Gardijen podseća da se papa u aprilu u Vatikanu sreo sa domorodačkim delegatima, izvinio preživjelima, formalno izrazivši kajanje zbog „žalosnih“ zlostavljanja. Autohtoni lideri su izrazili oprezan optimizam da će poseta ponovo usmeriti pažnju na štetu sistema rezidencijalnih škola i doprinese procesu pomirenja.

Katolička crkva se prošle godine “nedvosmisleno” izvinila kanadskim autohtonim zajednicama za vekove zlostavljanja u školama pod crkvenom upravom. “Mi, kanadski katolički biskupi, izražavamo duboko žaljenje i nedvosmisleno se izvinjavamo”, piše u prošlogodišnjoj izjavi katoličke crkve u Kanadi.

Očekuje se da će Franja uputiti svoje prvo papsko izvinjenje kada u nedelju poseti bivšu školu Ermineskin indijanaca u mestu Maskvacisu u državi Alberta. Škola je bila jedna od najvećih u Kanadi, koja je radila od 1916. do 1975.

Uprkos pomirenju i izvinjenju koje katolička crkva poslednjih godina promoviše zbog različitih postupaka svojih predstavnika poslednjih decenija, njeno postupanje sa finansijskim nagodbama i dalje je problematično. Kao deo sporazuma iz 2007. godine, katolička crkva je pristala da plati 29 miliona kanadskih dolara na ime odštete preživelima, ali je uplaćen samo deo te sume.

Katolička crkva se pravdala da ima problem u prikupljanju para, ali kandaski mediji izveštavaju da crkva kontroliše imovinu vrednu više od četiri milijarde kanadskih dolara. Vođe autohtonih naroda takođe su pozvali da se svi školski zapisi objave neredigovani. Žrtve zlostavljanja, od kojih mnoge čame na sudovima u potrazi za pravdom, pisale su papi preko svojih advokata, tražeći od njega da biskupijama i kongregaciji naloži da pomognu istražiteljima i policiji.

Tokom privatnog sastanka sa papom u aprilu, lider najveće kanadske Inuitske organizacije pozvao je papu da ubrza napore da se „đavolji sveštenik“ izruči i uhapsi.Visoke ličnosti crkve u Kanadi već su izrazile žaljenje i užasnutost zbog štetnog nasleđa škola, ali predstavnici starosedelaca traže konkretne akcije. Predstavnici starosedelačkih naroda iz severozapadnih teritorijama žele da Vatikan odbaci „doktrinu otkrića“, papski dekret koji je otvorio put za naseljavanje Severne Amerike od strane Evropljana.

“Važno je zapamtiti da je kolonijalni napad na naše nacije i kulture bio opravdan i legitimisan takozvanom ‘doktrinom otkrića’, koja je lažno tvrdila da naši narodi nisu već upravljali zemljama i vodama oko Kornjačinih ostrva mnogo pre nego što su Evropljani stigli“, navodi se u saopštenju starosedelaca. Kanadska konferencija katoličkih biskupa odbacila je ovu doktrinu 2015. godine, ali lideri starosedelaca žele to da čuju i od poglavara katoličke crkve.

„Kulturni genocid“ 

Kanađani su 30. septembra prošle godine obeležili prvi Nacionalni dan istine i pomirenja. Taj dan posvećen komemoraciji hiljadama domorodačke dece koja su umrla ili nestala iz škola odredio je kanadski premijer Džastin Trudo, koji je rekao da su Kanađani “užasnuti i posramljeni načinom na koji se naša zemlja ponašala”.

Komisija za istinu i pomirenje zaključila je da nekadašnja politika kanadskih vlasti prema starosedeocima predstavlja “kulturni genocid”. Danas se smatra da su iskustva u rezidencijalnim školama, što znači da su deca živela u školskim domovima odvojeni od porodica, razlog visoke učestalosti siromaštva, alkoholizma, porodičnog nasilja, samoubistava u starosedelačkim zajednicama u Kanadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.