Petoro mrtvih u padu helikoptera u Njujorku 1Foto: FreeImages/ Clyde Steven

Petoro ljudi je poginulo u padu helikoptera u reku Ist river u nedelju uveče u Njujorku, javio je AP pozivajući se na gradsku policiju koja je saopštila da se jedino pilot spasao.

Ronioci su izvukli tela pet putnika iz helikoptera koji se prevrnuo i potonuo, izjavili su predstavnici spasilačkih službi.

Šef gradske vatrogasne službe Daniel Nigro je izjavio da je roniocima trebalo dosta vremena da izvuku tela putnika koji su bili vezani u kabini helikoptera na 15 metara dubine.

Olupina helikoptera je kasnije izvučena iz reke. Helikopter je iznajmljen radi fotografisanja grada iz vazduha a srušio se nedaleko od rezidencije gradonačelnika Gresi Menšon. Jedan očevidac je snimio kako crveni helikopter udara o površinu reke i prevrće se dok mu se rotori okreću. Očevici su izjavili da je helikopter bio veoma bučan u letu i da se odjednom srušio na vodu i potonuo. Pilot se pojavio na površini držeći pojas za spasavanje dok su prema mestu nesreće krenuli policijski čamci i remorkeri.

Neimenovana predstavnica Federalne vazduhoplovne administracije je izjavila da se letelica tipa Eurocopter AS350 srušila nešto posle 19.00 časova, dodajući da je pripadala firmi Liberty Helicopters koja se bavi turističkim letovima za razgledanje grada iz vazduha. AP podseća da se helikopter u vlasništvu iste firme, 2009, godine sudario sa malim avionom iznad reke Hadson. U toj nesreći je poginulo devetoro ljudi.

Agencija kaže da su dva helikoptera pala u reku Ist river u razmaku od nekoliko dana 2005. godine, da je jedan helikopter pao u reku Hadson u leto 2007. i da je još jedan pao u Ist river 2011. godine.