Pilula na bazi "farmerske prašine" bi mogla da spreči alergije i astmu kod dece 1Image by Silvia from Pixabay

Međunarodni tim naučnika radi na tome da se „farmerska prašina“ iskoristi za sprečavanje pojave alergija kod dece, pošto su rezultati istraživanja pokazali da postoji mogućnost da oni koji su odrasli na farmi imaju zaštitu od alergena i u odraslom dobu.

U okviru jedne studije su pronađeni dokazi da deca odgajana na porodičnim farmama imaju veću zaštitu u ranom odraslom dobu od alergijskog rinitisa, reakcije koja može da izazove curenje iz nosa, kijanje i crvene oči.

Naučnici sada veruju da supstance u prašini iz dvorišta i konzumiranje neprerađenog mleka mogu biti uključeni u zaštitu od alergija. Jedna teorija je da raznovrsnost mikroorganizama koje sadrže pomažu u jačanju odbrane tela.

Međunarodni konzorcijum istraživača sada radi na izradi potencijalnih lekova od prašine sa farme i neprerađenog mleka koji bi možda mogli da pomognu u borbi protiv alergije na hranu, koja sve više preovladava, s ciljem da se proizvod isporuči tokom sledećih pet godina.

Erika von Mutjus, pedijatar u istraživačkom centru Helmholc u Minhenu i u dečjoj bolnici Dr von Honer pri Univerzitetu u Minhenu, rekla je da rad međunarodnih stručnjaka uključuje ispitivanje zaštitnih ekstrakata iz prašine sa farme i proučavanje blagotvornog dejstva minimalno prerađenog mleka na decu.

„Na putu smo da proizvedemo lek koji bi u najboljem slučaju sprečio pojavu astme i alergija. Rad na tome dosta obećava i polako se krećemo ka cilju“, rekla je ona a prenosi Gardijan.

Najnoviji pomaci u međunarodnoj borbi protiv potencijalno smrtonosnih alergijskih reakcija biće ispitani na globalnom simpozijumu stručnjaka za alergije koji će biti održan u Damfris hausu u Škotskoj, koja je deo Prinčeve fondacije.

Događaj organizuje Fondacija za istraživanje alergija „Nataša“, koju su osnovali roditelji Nataše Ednan-Laprus, koja je preminula u julu 2016. nakon što je dobila alergijsku reakciju, pošto je pojela baget sa susamom. Događaju koji će trajati dva dana će prisustvovati i princ Čarls.

Najnovije istraživanje objavljeno u junu u Žurnalu o alergijama i kliničkoj imunologiji obuhvata studiju u kojoj je učestvovalo više od 1.300 dece u Nemačkoj, u kojoj je otkriveno da zaštita od alergijskh reakcija koja se dovodi u vezu sa životom na farmi postoji i u odraslom dobu, čak i ako se deca presele nakon svoje šeste godine.

„Naša otkrića su u skladu sa pretpostavkom da mogućnost za sprečavanje alergija izlaganjem sredini koja je bogata raznovrsnim mikrobima potiče negde iz detinjstva“, navodi se u izveštaju, čiji je jedan od autora Von Mutjus.

Ona je navela da je dugi niz godina fokus bio na zaštiti dece od potencijalnih alergena iz životne sredine. „Više nije reč samo o izbegavanju. Sada postoji konsenzus da je potrebno da uvedemo one stvari koje smo izgubili svojim stilom života.“

Istraživanje je pokazalo da su miševi koji su bili izloženi ekstraktu prašine sa farme u Nmačkoj i Švajcarskoj bili potpuno zaštićeni od alergije na kućne grinje.

Takođe ima nekoliko studija koje dovode u vezu konzumiranje neprerađenog ili sirovog mleka sa zaštitom od alergija.

Sirovo mleko može da sadrži štetne bakterije, tako da je projekat istraživanja fokusiran na minimalno obrađeno mleko sa farme.

Holandska fondacija za pluća, neprofitna organizacija i jedan od najvećih finansijera istraživanja u vezi s plućima u Evropi, obezbeđuje finansijska sredstva za međunarodni konzorcijum koji se bavi pitanjima astme da bi se istražili potencijalni lekovi za sprečavanje astme i alergija.

Postavljen je cilj da se 2027. izbaci proizvod zasnovan na „minimalno obrađenom“ mleku za zaštitu dece od alergija i astme, kao i dodatni zaštitni proizvod koji će možda biti baziran na „farmerskoj prašini“.

Ser Stifen Holgejt, profesor imunofarmakologije na Univerzitetu Sautempton, koji vodi simpozijum u Škotskoj, rekao je da će naučnici na ovom događaju predstaviti dokaze o registrovanom intenziviranju alergija, mogućim razlozima i potencijalnim intervencijama.

On je rekao da jedan od faktora koji je zaslužan za intenziviranje alergija jeste manji opseg mikroorganizama kojem su mala deca bila izložena.

„Ako nemamo zaštitni mehanizam koji je razvijen u prvih nekoliko meseci života, svoj imuni sistem lišavamo sposobnosti da suzbije putanje za alergije“, rekao je.

On je dodao da će se na simpozijumu razgovarati o istraživanju lekova za zaštitu dece protiv alergena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.