Plenković: Deset sekundi potresa će iziskivati deset godina obnove 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT (arhiva)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je početku prve sednice nove Vlade čestitao ministrima i izjavio da očekuje da pre ministri tesno sarađuju kako bi se mere protiv širenja korona virusa usaglasile sa ambiicijama da se održi što bolja turistička sezona.

On je zatim govorio o Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije koji bi trebalo da obezbedi osnovne principe obnove po svim pravilima struke, a da se sačuva istorijska u imetnička vrednost grada Zagreba, prenela je Hrvatska televizija.

U procesu izrade zakona konsultovali smo sve zainteresovane učesnike, građevinare, arhitekte,.

Želimo da zakonski okvir Zakona o obnovi grada Zagreba bude jasan, transparentan i sprovediv, poručio je Plenković.

Naglasio je da bi finansiranje išlo prema modelu da 60 odsto finansira Vlada, 20 odsto jedinice lokalne samouprave i 20 odsto vlasnici. Plenković je poručio kako će se oformiti Fond koji će pružati sve informacije o angažovanju Vlade i pribavljanju sredstava za obnovu.

Istakao je da je Vlada podnela zahtev za Fond solidarnosti. Dodao je kako bi u avgustu moglo doći do odluke o akontaciji od 89 miliona evra, a ukupan bi iznos u Fondu mogao da bude do 500 milona evra.

Deset sekundi potresa će iziskivati deset godina obnove, rekao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari