Foto: Antonio Bat /Epa

– Iz moralnih razloga sam je sebi oduzeo život, to je događaj bez presedana. Uputio je snažnu poruku haškom sudu kako je presuda nepravedna – rekao je Plenković za Praljka, inače optuženog za teške ratne zločne počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Plenković je ponovio kako su Hrvatska i BiH prijateljske zemlje te podsetio na podršku koju je Zagreb pružao bošnjačkoj strnai tokom rata u BiH, a uperenoj protiv bosanskohercegovačkih Srba.

Premijer je rekao kako će se ispitati mogućnosti revizije presude. Izrazio je saučešće svim žrtvama rata u BiH. Haški sud je sud koji sudi pojedincima, a ne državama i iz toga proizlazi da za Hrvatsku iz ove presude ne proizlazi nikakva odgovornost, naglasio je Plenković.

Podsetio je kako će se redovita sjednica Vlade održati sutra u Osijeku.

Na dnevnom redu današnjeg otvorenog dela sednice Vlade je izjašnjavanje o amandmanima podnesenim na predlog budžeta za 2018. godinu te projekcije za 2019. i 2020. godinu.

Osim toga, jedna od tačaka je predlog amandmana Vlade na Predlog zakona o “hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata” i članovima njihovih porodica.

Na dnevnom redu je i predlog zaključka o davanju prethodne saglasnosti predstavniku Vlade za prihvatanje amandmana drugih predlagača na konačni predlog tog zakona, kao i prijedlog odluke o isplati materijalnih prava i drugih naknada te o visini osnovice za obračun plata u javnim službama.