Plenković Rusima: Komentar s nižeg nivoa 1Foto: N1

Zagreb podržava sporazum iz Minska kojega čiji su ciljevi za okončanje rata na istoku Ukrajine slični iskustvu mirne reintegracije u Hrvatskoj, rekao je u hrvatski premijer Andrej Plenković o komentaru „nižeg nivoa“ ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako podseća Hina, u komentaru objavljenom u utorak, dan nakon što je premijer za posetu Kijevu izjavio da su i Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije te da iskustva mirne reintegracije istočne Slavonije 90-ih mogu biti korisna Ukrajini u povratku pobunjenih istočnih oblasti u rukama proruskih pobunjenika, ruski MSP je objavio da je zabrinut zbog te Plenkovićeve izjave.

U ruskom ministarstvu smatraju da će „nova paralelna struktura“, radna grupa formirana pri hrvatskoj vladi za saradnju s Ukrajinom koja bi trebalo da prenosi hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji okupiranih teritorija, odvlačiti pažnju kijevskih vlasti s ispunjavanja obaveza iz Minskog ugovora koji je za Rusiju temelj za rešavanje unutarukrajinske krize kojem nema alternative.

Plenković je , međutim, rekao novinarima kako hrvatska vlada podržava Sporazum iz Minska u 13. tačaka. „Kad uporedimo njegove ciljeve i setimo se iskustva Hrvatske iz procesa mirne reintegracije postoji niz sličnosti“, rekao je Plenković o sporazumu kojim su Rusija, Ukrajina uz Nemačku i Francusku dogovorile mere za okončanje rata na istoku Ukrajine, prenosi agencija Hina.

„Naša je poruka bila poruka mira, iskustva Hrvatske koja je imala okupiranu teritoriju i želi savetodavnim putem pomoći da se olakšaju procesi kako bi se oblasti Donjeck i Luhansk vratile u ustavnopravni poredak Ukrajine i tu bih stavio tačku“, rekao je Plenković.

Svoj zvanični put u Ukrajinu ocenio je „sadržajno fantastičnim“, a „fantastičan je i privredni forum“ za koji su izuzetan interes pokazali privrednici.

„Iznenadilo me je da je ovaj niži nivo ministarstva spoljnih poslova Rusije napravio jedan amalgam. Tu se govori o našem iskustvu, konfabulira se, govori se o progonu Srba iz Hrvatske, o tome da se mi orijentišemo na neke druge teme“, rekao je Plenković. Dodao je da na rusko saopštenje ne želi odgovoriti.

To je „niži nivo, a ja se bavim ozbiljnom i odgovornom spoljnom politikom. Imam principijelne stavove iza kojih čvrsto stoji cela vlada“, rekao je premijer.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Plenković Rusima: Komentar s nižeg nivoa”

  1. "….slični iskustvu mirne reintegracije u Hrvatskoj,…" I kad nikoga nema da se "reintegriše", onda je to iskustvo. Reintegracija na hrvatskom znači etničko čišćenje! Znam da nećete objaviti, jer čuvate "mir u kući", ali je istina.

  2. Razgovor Plenkovića i ukrajinskih vlasti ima bilateralni karakter i rusija nema tu šta da se meša. Neće valjda hrvatski i ukrajinski funkcioneri ići po svoje mišljenje u kremlj,delovati onako kako ruskoj diktaturi odgovara ?! To se zove "mešanje u tuđe poslove", tj. " guranje nosa gde mu mesto nije" ! Plenković je dao odličan komentar na reakciju iz rusije, a najbolje je te reakcije ignorisati. Za @ ***- Upoznajte se malo sa pojmom "Mirna reintegracija hrvatskog podunavlja" kad već pominjete etničko čišćenje bez ikakvog smisla !

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.