Ustoličen vladika Metodije 1Foto: Printscreen/Youtube/Televizija Hram

U Manastiru Đurđevi stupovi u Crnoj Gori završeno je ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija. Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja od 9 časova predvodio je patrijarh srpski Porfirije.

„U ovom trenutku želim reći, molite se za mene kako bih još više ljubio Gospoda, molite se za mene kako bih vas, povereni mi narod, ljubio još više. Molite se jedni za druge i nosimo bremena jedni drugih kako bi nas Gospod uvek poznao kao svoj“, rekao je episkop Metodije u pristupnoj besedi nakon čina rukopoloženja u tron episkopa.

„U Crkvi je svako delo saborno delo i svi smo odgovorni za sve i svi su prizvani u zajednicu svetih da budu svedoci i nosioci večne svetlosti i istine božije. Čovek obnovljen u Hristu živi u svojoj veri i crkvi i nikada nije sam“, rekao je episkop Metodije nakon čina rukopoloženja u tron episkopa budimljansko-nikšićki“, naveo je episkop budimljansko-nikšićki.

Porfirije: “Nema crkva ambicije da zameni bilo koju političku stranku

„Danas smo služili svetu liturgiju i imali veliku radost da budemo svedoci i učesnici ustoličenja novog duhovnog oca pastira Budimljansko-nikšićke eparhije gospodina Metodija“, rekao je u besedi povodom ustoličenja vladike patrijarh Porfirije, prenosi Sputnik.

„Voljom duha svetoga i saborskih otaca naše pomesne crkve izabran si za episkopa budimljansko-nikšićke eparhije“, rekao je patrijarh Porfirije nakon svečane arhijerejske liturgije povodom ustoličenja vladike Metodija na tron episkopa budimljansko-nikšićkih.

„Kada kažemo ’pravoslavni‘ to znači da je u samoj svojoj suštini reč o hrišćanskom, o jevanđeljskom, što znači da jeste koren koji daje plodove koji su definisani i svesni samih sebe, koji poznaju ko su i šta su, koji znaju odakle su i koji im je cilj. I baš zato što sve to znaju bivaju sposobni da mogu u istoj meri, na isti način kao što poštuju sebe i vole sebe, da na isti način vole i drugoga, u svim njegovim dimenzijama, bilo da se radi o komšijama, sugrađanima, bilo da se radi o građanima jedne države, bilo da su Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati da li su bilo koji drugi narod, i naravno da li su Srbi. Sve to skupa, baš zbog toga što potiče iz vasojevićkog korena mogu da poznavajući sebe i svoje ne budu zatvoreni u sebe nego da budu otvoreni za drugog, čak i onda kada se na drugi način moli Bogu, jer Bog je taj koji procenjuje“, dodao je patrijarh u svojoj besedi.

Porfirije je kazao i da crkva nije tu da bi rešavala socijalne ili političke probleme ili, kako je kazao, nadmetanja u tome ko je u pravu.

“A pogotovu nije tu da bi zauzimala ovu ili onu stranu, jer crkva je celina i saborna, sve ono što se ne razume međusobno”, poručio je Porfirije i dodao da postoje oni koji ne razumeju šta je crkva.

“Nema crkva ambicije, jer ako ima izdaje sebe, ako ima onda nije Hristova, da zameni bilo koju političku stranku, da bude takmac u stvaranju granica od ovog sveta, jedino što je neprolazno jeste da smo ljudski rod i da smo ličnosti, sve ostalo je relativno”, poručio je patrijarh SPC, nakon ustoličenja episkopa Metodija.

Porfirije je kazao da je episkop Metodije duhovno stasavo uz mitropolita Amfilohija, a da se obrazavao i van Crne Gore.

“Crkva nije od ovoga sveta, ali jeste u ovom svetu, jer ovaj svet bez crkve ne postoji, odnosno nema smisla. Onima kojima crkva smeta hteli bi ili da crkvu proglase onim što ona nije ili da je prikažu drugačijom nego što jeste, nekada bi hteli i crkvu da uvuku u svoje zemljasko blato”, poručio je Porfirije.

Ustoličenje ispratilo više hiljada ljudi, prisutan bio i državni vrh Crne Gore

Ustoličenju su prisustvovali premijer Zdravko Krivokapić, ministri Vesna Bratić, Milojko Spajić, Aleksanadar Stijović, Ratko Mitrović, javlja RTCG.

U Beranama su bili i funkcioneri DF-a, Demokrata, kao i predsednici nekih opština.

Ispred manastira Đurđevi Stupovi je i veliki broj vjernika.

Pre samog početka, ispred manastira je bilo nekoliko hiljada vernika, a narod je kontinuirano dolazio.

U Stupovima su patrijarh Porfirije i vladika Metodije pozdravljali mnogobrojan narod koji je napunio portu manastira, prenosi Sputnik.

Na svečanosti je bilo i rusko sveštenstvo, kao i brat blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Grupa građana sa Žabljaka stigla je na ustoličenje. Oni su bili obučeni u narodne nošnje i nosili veliki transparent sa slikom vladike Metodija na kom piše „Dostojan“.

Poslednjih 20 godina vladika Joanikije vodio je eparhiju budimljansko-nikšićku. Iz Manastira Đurđevi Stupovi otišao je na Cetinje. A upravo iz Cetinjskog manastira u Berane stigao je njegov naslednik vladika Metodije.

Poslednje tri godine bio je episkog dioklijski i najbliži saradnik mitropolita Amfilohija, da bi ga sabor SPC u maju postavio na čelo eparhije sa sedištem u Beranama, piše RTS.

Mada je njegova porodica poreklom sa Žabljaka, vladika Metodije je rođen u Sarajevu. Tamo je završio osnovnu i deo srednje škole, kada se zbog rata porodica preselila u Podgoricu.

Najpre je diplomirao ekonomiju na Univerzitetu u Podgorici, zatim se zamonašio u Cetinjskom manastiru.

Osim ekonomije, završio je osnovne i master studije bogoslovije, a jedno vreme proveo i na Aristotelovom univerzitetu u Solunu.

Važi za nekonvencionalnog vladiku. Jaše konje, a kao i mitropolit Amfilohije često u ruke uzima gusle. Ipak, najneobičniji hobi vladike Metodija je padobranstvo. Na društvenim mrežama nedavno se pojavio jedan od njegovih skokova u okolini Nikšića.

Porfirije je juče u Beranama prisustvovao večernjoj službi ispred manastira Đurđevi stupovi.

On je obraćajući se okupljenima nakon službe kazao da crkvu ne možemo poistovijetiti ni sa jednom političkom ili državnom granicom.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Ustoličen vladika Metodije”

  1. Hrist nikad nikog nije ustolicavao, nije dao da mu ljube ruke, nije nosio skupe haljine optocene zlatnim i srebrnim nitima, nije nosio zlatno zezlo, tj. stap, da ne nabrajam dalje, ko je inteligentan, shvatice.

  2. Zasto su ti popovi toliko vazni da se svako „ustolicenje“ mora objavljivati na sav glas? Ako smo sekularna drzava, a jesmo, dovoljno je pisati da je namesten patrijarh, a svi ostali su briga vernika SPC. Na ovaj nacin i vi uticete na shvatanje da je postavljenje popova neki vazan POLITICKI dogadjaj. Ako jos dodamo cinjenicu da se to desava u DRUGOJ drzavi…

  3. Religija, ljubav… je lično opredeljenje i ova parada kiča je za koga? Samo pitam.ovo ne može da bude udarna vest u novinama koje iole drže do sebe. Naravno, sve je ispolitizovano, ali N1u ovo ne treba. Mi smo sekularna država.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.