Počinje rano glasanje u drugom krugu izbora za Senat u Džordžiji, SAD 1Foto: EPA/ MICHAEL REYNOLDS

U saveznoj američkoj državi Džordžija danas je zbog pandemije korona virusa počelo rano glasanje u drugom krugu izbora za predstavnike te države u Senatu.

Izbori u Džordžiji, koji će na biračkim mestima biti održani 5. januara 2021, važni su jer mogu da odrede koja će stranka ubuduće imati većinu u Senatu.

Republikanci trenutno imaju većinu sa 50 mesta, dok demokrate drže 48, piše Glas Amerike.

Ako dobiju oba mesta u Džordžiji, demokrate će imati većinu jer u slučaju nerešenog ishoda glasanja odlučuje glas predsedavajućeg u Senatu, a to će od januara biti potpredsednica SAD Kamala Haris.

Demokrata Rafael Vornok pokušava da uzme mesto republikanki Keli Lefler, dok demokrata Džon Osof pokušava da smeni republikanca Dejvida Perđua.

Džordžija je bila jedna od saveznih država u kojima je bila velika izlaznost tokom ranog glasanja uoči predsedničkih izbora 3. novembra, jer su birači želeli da izbegnu gužve zbog pandemije.

Procenjuje se da je skoro polovina od ukupno pet miliona registrovanih birača u Džordžiji glasala ranije, a da je samo prvog dana glasalo 125 hiljada ljudi.

Rano glasanje će trajati do 31. decembra, a onda se može glasati i 5. januara na biračkom mestu.

Džordžiju su decenijama držali republikanci, a demokrata Džo Bajden osvojio je više glasova na predsedničkim izborima od aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.