Poklon Bin Salmanu - novi opasan presedan Trampa 1Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH

Predsednik Tramp je uložio veto na rezoluciju i sada je udvostručio podršku nudeći bezuslovnu podršku saudijskom režimu i njenim saveznicima.

Stejt Department je obavestio Kongres da se poziva na ovlašćenja u vanrednim situacijama kako bi zaobišao opoziciju i dovršio 22 sporazuma o oružju sa Saudijskom Arabijom i nekoliko drugih zemalja – uključujući i dodatnu municiju koja je korišćena za ubijanje civila u Jemenu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Poklon Bin Salmanu - novi opasan presedan Trampa 2
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Taj potez je još jedno Trampovo kršenje utvrđenih normi, ako ne i zakona, piše Vašington Post.

U saopštenju administracije nije pojašnjeno koja „vanredna situacija“ omogućava da se iskoristi rupu u Zakonu za kontrolu izvoza oružja, koji daje Kongresu ovlašćenja za nadzor prodaje oružja.

Sporni razlozi

Iako je državni sekretar Majk Pompeo naglasio da postoji potreba da arapske nacije „odvrate i da se odbrane“ od Irana, neka od oružja koja se nalaze u sporazumima neće biti dostupna godinama, što znači da nisu relevantna za građanski rat u Jemenu ili za rastuće napetosti u ostatku regije.

Neki od materijala idu u Jordan, koji nije uključen u rat u Jemenu ili negde drugo.

Taj manevar produžava Trampov prkos zakonskoj ulozi Kongresa u oblikovanju spoljne politike SAD-a.

Članovi obe stranke su zaustavili prodaju Saudijskoj Arabiji, zbog njenog učestalog i očito namernog bombardovanja civilnih meta u Jemenu i zbog odbijanja da više zvaničnike drži odgovornim zbog kršenja ljudskih prava, uključujući ubistvo novinara i kolumniste Vašington Posta, Džamala Kašogija.

Poklon Bin Salmanu - novi opasan presedan Trampa 3
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Da bi trajno zaustavio prodaju, Kongres bi morao da usvoji zakon, a Tramp je mogao i trebalo je da dozvoli da se proces pregleda sprovodi.

Umesto toga, on je ponovo ignorisao autoritet Kongresa kako bi učinio uslugu saudijskom prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu, koji je pokrenuo intervenciju u Jemenu, koju predvodi Saudijska Arabija, i koji je, prema navodima CIA, verovatno naredio ubistvo Kašogija.

Opasan presedan

Ranije ove godine Tramp nije ispunio zakonsku obavezu da izvesti Odbor za spoljne odnose Senata u vezi odgovornosti prestolonaslednika za to ubistvo.

Ako se dozvoli da prođe novi poklon princu, Tramp će uspostaviti novi presedan: predsednici će moći da prodaju oružje bilo gde u svetu bez nadzora Kongresa tako što će jednostavno proglasiti nespecifičnu vanrednu situaciju.

Poklon Bin Salmanu - novi opasan presedan Trampa 4
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Čak i Trampove pristalice i pristalice prodaje oružja Saudijskoj Arabiji treba da budu zabrinute zbog ovoga.

Republikanski senator iz Ajdaha, Džejms I. Riš, predsedavajući Odbora za spoljne odnose, barem razmišlja o tome: u saopštenju, on je rekao da „razmatra i analizira pravnu opravdanost ovog poteza i povezanih implikacija“.

Gospodin Riš ima spreman lek: on može da dozvoli glasanje u njegovom odboru o zakonu za blokadu prodaja dok saudijski režim ne obustavi bombardovanje u Jemenu i dok ne ispuni druge osnovne uslove, uključujući oslobađanje aktivistkinja za ženska prava koje su zatvorene i mučene. Kongres ima obavezu da obuzda Trampovo bezobzirno prihvatanje saudijskog nasilnika, takođe mora da brani svoje temeljne spoljnopolitičke prerogative.

Vreme je da Riš pokaže da li je spreman za taj izazov.