Policija potvrdila hapšenje sudija koje je Zdravko Mamić optužio za korupciju 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatska policija uhapsila je jutros u Osijeku četiri osobe, među njima troje sudija koje je bivši funkcioner Fudbalskog kluba Dinamo Zagreb Zdravko Mamić optužio za korupciju.

Policija je u saopštenju navela da se nad uhapšenima sprovodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinili krivična dela protiv službene dužnosti. U toku je sprovođenje hitnih dokaznih radnji.

Akcija je sprovedena u koordinaciji s Kancelarijom za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) i Samostalnim sektorom za finansijske istrage Ministarstva finansija.

Prema navodima medija, uhapšeni su sudije iz Osijeka, Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Ante Kvesić, kao i preduzetnik Drago Tadić.

Krušlinov advokat, Ljubo Pavasović Visković potvrdio je za N1 da je njegov branjenik uhapšen i ocenio da je Krušlin „žrtva enormno velike i zlobne manipulacije Zdravka Mamića“.

„Mislim da u ovoj priči Krušlin nema šta da krije, on je taj koji  je osudio Mamića, on je taj koji mu je dao visoku kaznu i on je taj čija je kazna potvrđena na Vrhovnom sudu“, dodao je advokat.

On je objasnio da je postupkom obuhvaćen i Mamić, koji je još pre tri godine pobegao u BiH, i da će biti zanimljivo pratiti kako će postupiti vlast u toj zemlji.

Nakon što je Vrhovni sud u martu potvrdio prvostepenu presudu osječkog suda kojom je osuđen na šest i po godina zatvora, Mamić je optužio predsednika Vrhovnog suda Đuru Sesu i osiječke sudije Vekića i Krušlina za korupciju i primanje mita.

On je na konferenciji za novinare u Mostaru rekao da ga je Vekić reketario, kao i da mu je isplatio više od 500.000 evra, koje je trebalo da podeli sa sudijama Krušlinom i Kvesićem.

Mamić je u oktobru prošle godine USKOK dostavio USB stik s optužbama protiv sudija.

Zbog druženja s Mamićem, Krušlin i Vekić su ranije suspendovani do okončanja disciplinskog postupka koje je pokrenulo Državno sudsko veće.

Inače, suđenje Mamiću prebačeno je u Osijek zbog njegove bliskosti s više zagrebačkih sudija.

Vrhovni sud Hrvatske je sredinom marta doneo pravosnažne presude u slučaju braće Mamić zbog izvlačenja višemilionskih iznosa iz Dinama.

Zdravku Mamiću potvrđena je kazna od šest i po godina zatvora, dok je njegov brat, bivši trener Dinama Zoran Mamić osuđen na četiri godine i osam meseci.

Po pravosnažnosti presude, Zoran Mamić je podneo ostavku na mesto tenera Dinama, a ubrzo je pobegao u BiH.

Tamo se od ranije nalazi i Zdravko Mamić, koji je u susednu državu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko, pobegao još uoči izricanja prvostepene presude sredinom 2018.

Početkom marta na sudu u Osijeku počelo je drugo suđenje braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz Dinama kojeg su, prema navodima optužnice, oštetili za oko 200 miliona kuna (26 miliona evra). Tim postupkom obuhvaćen je i sin Zdravka Mamića, Mario Mamić i još nekoliko osoba.