Policijska akcija u Nemačkoj: Pala braća koja su planirala terorističke napade 1Foto: EPA / RONALD WITTEK

Nemačka policija uhapsila je u utorak dvojicu Sirijaca u Hamburgu i Kemptenu zbog sumnje da su planirali terorističke napade sa islamističkom pozadinom, javila je Hina, prenosi N1 info.

„Dvojica uhapšenih osumnjičena su da su zajednički pripremali napad sa radikalnom islamističkom i džihadističkom pozadinom, koji bi izveli uz pomoć pojasa sa eksplozivom“, navodi se u saopštenju Državnog tužilaštva u Hamburgu.

Dvojica osumnjičenih Sirijaca su braća, od kojih je 28-godišnjak živeo u Hamburgu, na severu zemlje, a njegov četiri godine mlađi brat u južnom nemačkom gradu Kempten.

Glavni optuženi, koji je uhapšen u Hamburgu, poslednjih nedelja pokušava da preko Ebai platforme dođe do materijala za sklapanje eksplozivne naprave.

Vlasti nisu saopštile da li su potencijalni napadači već odredili metu napada.

Senator (ministar unutrašnjih poslova) grada-savezne države Hamburg Endi Grote pohvalio je rad policije i istražnih organa na sprečavanju terorističkog napada.

„Ovaj slučaj još jednom pokazuje da naše bezbednosne vlasti moraju da nastave da budu na oprezu kako bi nas zaštitile od ekstremističkih napada“, rekao je Grote.

Kancelarija javnog tužioca u Duizburgu saopštila je u utorak da istražuje da li je prošlonedeljni napad nožem na teretanu u gradu takođe bio teroristički napad. U napadu su povređene četiri osobe, od kojih jedna teže.

U međuvremenu, kod Sirijca osumnjičenog za taj napad pronađeni su materijali islamističkog sadržaja.

Poslednjih godina Nemačka je više puta bila meta terorističkih napada sa islamističkim poreklom. Islamista iz Magreba je 2016. uleteo kamion u božićno tržište u Berlinu, ubivši 12 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari