Poljska pooštrava proveru ko telefonom razgovara sa predsednikom nakon što su Dudu nasamarili ruski komičari 1foto EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da će se pooštriti pravila provere ko telefonom razgovara sa predsednikom te države pošto su Andžeja Dudu prošle sedmice ruski komičari prevarili da je jedan od njih predsednik Francuske Emanuel Makron i razgovarali sa njim sedam i po minuta.

„To je primer kako je opasna ne samo ruska propaganda već pre svega sajber napadi. Razni svetski političari bili su žrtve takvih komičarskih napada. Uveren sam da će nadležne službe pooštriti pravila“, kazao je poljski premijer.

Komičari Vovan i Leksus, odnosno Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stolarov, već dva puta su prevarili predsednika Dudu koji im je više od sedam minuta odgovarao na pitanja kakva su saznanja o eksploziji rakete u selu Pševodov na granici sa Ukrajinom, šta je rekao u razgovaru o tome sa američkim ili ukrajinskim predsednikom misleći da razgovara sa Makronom.

„Emanuele, ovo je rat. Mislim da će obe strane za to optuživati jedna drugu“, kazao je lažnom Makronu poljski predsednik, a kada su komičari rekli da nije potrebna eskalacija odnosa NATO-Rusija Duda je naglasio da ni on ne želi rat sa Rusijom.

Posle lavine ogročenih komentara Poljaka na društvenim mrežama da je to blamaža i predsednikovih ljudi i samog šefa države, jer ovo je već drugi put, pošto su pre dve godine ruski komičari prevarili Dudu da razgovara sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Kancelarija predsednika saopštila je da proverava incident i da će preduzeti mere da se to više ne desi.

„Kada je predsednik shvatio da se razgovor ne vodi na tipični način, prekinuo ga je“, saopštila je predsednička kancelarija.

Poljski radio RMF FM nezvanično saznaje da je šaljivi razgovor ruskim komičarima omogućilo to što službenik predsedničke kancelarije nije kako je propisano, proverio da li je zaista reč o francuskom predsedniku.

Izvori iz Predsedničke kancelarije takodje tvrde da lažni Makron u telefonskom razgovoru nije govorio engleski sa primetnim ruskim naglaskom kako su komicari objavili i veruju da je taj deo snimka drugi, a ne original iz razgovora.

Poljski predsednik nije jedina žrtva šala Vovana i Leksusa, medju drugim šefovima država ili vlada koji su naseli na njihove pozive su recmo sam Emanuel Makron, bivši britanski premijer Boris Džonson ili kanadski Dzastin Trudo, podsetili su povodom afere poljski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.