Poljska se konsultuje sa stranim stručnjacima zbog pomora ribe u Odri 1Foto: EPA-EFE/Marcin Bielecki

Poljska se okreće laboratorijama u inostranstvu u pokušaju da reši misteriju masovnog pomora ribe u reci Odri, saopštile su danas vlasti i obećale da će pooštriti zakone protiv zagadjivača životne sredine.

Stručnjaci u Poljskoj i Nemačkoj, koje dele donji tok reke, opisuju pomor ribe koji je prvi put primećen prošlog meseca, kao najgoru prirodnu katastrofu dve države u poslednjih mnogo godina.

Poljska ministarka klime i životne sredine Ana Moskva napisala je danas na svom Tviter nalogu da će uzorke za analizu poslati u laboratorije u Češkoj, gde Odra izvire, kao i u Holandiju i Veliku Britaniju.

Nemačka je juče optužila poljsku vladu da suviše sporo reaguje na problem, pa su zvaničnici danas obećali da će ući u trag odgovornima i razgovarati o značajnom povećanju kazni za zagadjivače.

Šef kabineta poljskog premijera Mihal Dvorčik izjavio je danas da je odlučan da učini sve da „svaka osoba i svaka ustanova odgovorna za incident snosi posledice“.

Uginulu ribu u Odri prvi su primetili ribari u jugozapadnoj Poljskoj krajem jula. Poljski vatrogasci kažu da su do sada uklonili oko 100 tona uginule ribe, dok su nemačke vlasti postavile barijere na reci kako bi sprečile širenje pomora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.