Nezavisni analitičari i statističari nakon izbora u Rusiji: Polovina glasova lažni 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Polovina svih glasova koji su otišli za vladajuću stranku Jedinstvena Rusija na proteklim parlamentarnim izborima verovatno je da su bili lažni, stoji u analizi nezavisnih statističara.

Partija Jedinstvena Rusija odnela je ubedljivu pobedu na izborima za državnu Dumu u Rusiji tokom vikenda, stoji u zavničnim rezultatima, čime je obezbedila 324 od 450 mesta u Donjem domu, što je velika većina koja im omogućava da donesu promene ustava.

Ruska opozicija iznosi brojne navode o masovnoj izbornoj prevari, prenosi portal themoscowtimes.com, a video snimci su, navodi se, preplavili društvene mreže tokom dana glasanja na kojima se vidi „popunjavanje glasačkih listića“. Dovođeni su u pitanje i razlozi za značajno kašnjenje objavljivanju rezultata onlajn glasanja u Moskvi.

Nezavisni statističari i analitičari izjavili su danas da je polovina svih glasova pripisanih Jedinstvenoj Rusiji u zvaničnim rezultatima verovatno lažna te da „takav nivo falsifikovanja do sada nije viđen na ruskim parlamentarnim izborima“.

Istaknuti fizičar Sergej Špilkin, koji je postao poznat po svojoj ranijoj analizi rezultata izbora o mogućim prevarama, procenio je danas da je istinska podrška Jedinstvenoj Rusiji bila oko 31 – 33 odsto, dok je stvarna izlaznost u celoj zemlji verovatno bila 38odsto.

U poređenju sa zvaničnim rezultatima po kojima je Jedinstvena Rusija osvojila 50 odsto a zvanična izlaznost bila 52 odsto – ukazuje na to da je oko 14 miliona zvaničnih glasova Jedinstvene Rusije bilo lažno.

Procena se zasniva na analizi rezultata sa 97.000 pojedinačnih biračkih mesta u Rusiji kako bi se pronašle anomalije i izdvojenosti koje nagoveštavaju moguće falsifikovanje. Statističari se fokusiraju na mnoštvo biračkih mesta na kojima je zabeležena velika izlaznost i veliki udeo glasova za Jedinstvenu Rusiju.

Pošto se veruje da se falsifikovanje ne dešava na svakom biračkom mestu, Špilkin je  identifikovao „osnovni“ nivo podrške Jedinstvenoj Rusiji i izlaznost sa ovih „poštenih“ lokacija. To je potom uporedio sa rezultatima sa biračkih mesta koja pokazuju visoku izlaznost i jak udeo glasova partiji Kremlja kako bi se procenio broj glasova koji su verovatno falsifikovani na nacionalnoj ravni.

Ispitivanja javnog mnjenja pre izbora pokazala su da je podrška vladajućoj stranci na nacionalnom nivou na istorijskim minimumima ispod 30 odsto.

Drugi nezavisni statističari i posmatrači izbora došli su do sličnih zaključaka nakon glasanja, koje je opozicija nazvala jednim od „najlažnijih u istoriji Rusije“.

Aleksej Kuprianov, istraživač, takođe je procenio da je stvarna podrška Jedinstvenoj Rusiji oko 30 odsto, a ne 50 odsto kako se navodi u u zvaničnim rezultatima.

„Analiza pokazuje da je nivo falsifikovanja 2021. bio ogroman“, napisao je na Fejsbuku. „Na iole poštenim biračkim mestima jasno je da podrška Jedinstvenoj Rusiji pala a da podrška Komunističkoj partiji raste.“

Statističar Boris Ovčinikov kaže da je čak tri od pet zvaničnih rezultata Jedinstvene Rusije moglo biti falsifikovano, dok je organizacija za praćenje izbora Golos, kojoj je uoči izbora uvedena zabrana da posmatra izbore, takođe procenila da su oko trećine zvaničnih glasovi bili lažni.

Sa druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozdravio je „konkurentnost, otvorenost i poštenost“ izbora, rekavši da je jasno da je „Jedinstvena Rusija glavni izbor birača“.