Pompeo: Britanija će izručiti Asanža Americi 1Majk Pompeo Foto: FoNet/AP

Velika Britanija će Sjedinjenim Državama izručiti osnivača Vikiliksa Džulijena Asanža kako bi mu se sudilo za špijunažu, objavio je u danas ekvadorski dnevni list El Universo prenoseći izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea.

„Već smo uputili zahtev i on će biti izručen Sjedinjenim Državama, gde će mu se suditi“, rekao je Pompeo, ali nije želeo detaljnije da komentariše tu najavu „Moja vlada misli da je važno da tog čoveka, koji je izložio svet opasnosti i ugrozio američke vojnike, kazni na sudu“, rekao je Pompeo.

Američki državni sekretar u subotu je tokom posete Ekvadoru razgovarao sa Leninom Morenom, predsednikom te altinoameriиke države u čijoj je ambaasadi u Londonu Asanž donedavno imao utočište.

Britanski zvaničnik Alen Dankan je, prilikom nedavne posete Ekvadoru, rekao da Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj mu preti smrtna kazna. Amerika je optužila Asanža za špijunažu i zatražila njegovo izručenje, a saslušanje u vezi s tim zahtevom bi trebalo da bude održano tek krajem februara iduće godine u Velikoj Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.