Pompeo pozvao Predsedništvo BiH da usvoji godišnji program za NATO 1Foto: EPA-EFE/AHMAD ABDO

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Predsedništvo Bosne i Hercegovine da prihvati Nacionalni godišnji program, koji je NATO omogućio nedavnom odlukom o akcionom planu za ulazak u Alijansu (MAP), prenosi danas Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT).

U pismu upućenom Predsedništvu BiH, Pompeo odaje priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Nacionalnog godišnjeg programa i poziva tročlanog šefa države da ga prosledi Briselu što je pre moguće.

„Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju oružanih snaga. Ovim korakom će se, takođe, poboljšati sigurnost u BiH, te ojačati proces reformi koji je već deo nastojanja da BiH dobije status kandidata u  pregovorima sa Evropskom unijom. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su preduzimale prethodne bh. vlasti i iskoristite prednosti procesa usvajanja Nacionalnog godišnjeg programa“, napisao je Pompeo.Pompeo je naveo da je bosankohercegovačko približavanje NATO-u jasno naglašeno u aktuelnoj Strategiji spoljne politike BiH te da razume da postoji zabrinutost unutar Predsedništva BiH da bi veći stepen saradnje sa Alijansom mogao imati uticaja na odnose s susedima.

Pompeo je naveo da i Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vežbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a, te da zato nema razloga da BiH ne uspostavi slične odnose sa Severnoatlanskim savezom.

Američki državni sekretar na kraju navodi da je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i da, SAD žele veći stepen saradnje sa BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik u više je navrata kazao da želi da BiH bude „vojno neutralna država“, a s njim se slaže većina predstavnika vlasti i opozicije iz Republike Srpske, navodi televizija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.