Pompeo: Si Đinping je veća pretnja od Vladimira Putina 1Majk Pompeo Foto: EPA-EFE/LEX VAN LIESHOUT

Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da veruje da kineski predsednik Si Đinping predstavlja veću pretnju svetu od ruskog predsednika Vladimira Putina.

On je u intervjuu za Skaj njuz rekao da kineski predsednik planira da vlada svetom i dodao: „On želi da vas poseduje.

„[Si] planira da svojom marksističko-lenjinističkom vizijom sprovede hegemonističke namere širom sveta i uspostavi kinesku ekonomsku i političku dominaciju u svakom delu sveta“, rekao je Pompeo, prenosi Tanjug.

„To je njegov zli cilj. Imamo obavezu prema sledećoj generaciji da se tome suprotstavimo“, rekao je on.

Upitan da li je kineski predsednik opasniji od ruskog kolege, Pompeo je odgovorio: „Apsolutno“.

„Vladimir Putin ima veoma moćan nuklearni program i ekonomiju koja zavisi od jedne industrije. „Ako bismo proizvodili energiju u Americi, ta industrija bi mu bila mnogo manje vredna“, rekao je on.

Rat u Ukrajini počeo je 2014. godine

„Si Đinping je drugačije stvorenje. Globalna ekonomija zavisi od toga. Ima 1,4 milijarde ljudi i ekonomiju koja je po veličini konkurentna američkoj, veoma sposoban svemirski, vojni i sajber program“, istakao je Pompeo, ocenivši da su to „sposobnosti“, kao i da je „sada jasna njegova namera”.

On je naveo da iako Putin veruje u „veliku Rusiju“, on „nema iluzije o svojoj sposobnosti da dominira svetom“, dok Si Đinping veruje u to.

„Ovo su dva fundamentalno različita rizika za naš način života u Evropi, SAD, Aziji, na Bliskom istoku, svuda…“

On je rekao da mu je tokom susreta sa Putinom „pogledao u oči“ i „video zlo“.

Pompeo je kritikovao prethodnike bivšeg predsednika Donalda Trampa, a sadašnjeg predsednika Džoa Bajdena optužio da je slab i da „dopušta da dođe do rata“.

„Šta se promenilo u poslednjoj deceniji? Predsednik Barak Obama je 2014. dozvolio Putinu da zauzme Krim – jednu petinu Ukrajine. Uvek mislimo da je ovaj rat počeo 24. februara, a zapravo je počeo 2014. godine“, naglasio je američki političar.

On je odbacio tvrdnje da je Bajden delovao kao lider u ime Zapada kao odgovor na invaziju na Ukrajinu, kritikujući način na koji su zapadne zemlje reagovale na rat.

Zapad je spor, kasni i plaši se eskalacije

„Zapad je spor, kasni i plaši se eskalacije i to je bila greška. I zato treba da damo sve od sebe da to popravimo danas“, rekao je bivši Trampov saradnik.

Upitan kako bi izgledalo diplomatsko rešenje rata u pregovorima, on je rekao da SAD i Evropa moraju da obezbede ukrajinskom narodu sredstva za borbu i odbranu sopstvenog suvereniteta.

„Ovo bi predsednika Volodimira Zelenskog i ukrajinski narod stavilo u jači položaj, dok bi Putin pregovarao sa pozicije slabosti pre nego što bi doneo konačnu rezoluciju za rešavanje sukoba“, zaključio je Pompeo.

Majk Pompeo je bio državni sekretar između 2018. i 2021. godine, tokom mandata Donalda Trampa.

Bio je oficir američke vojske i direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) od januara 2017. do aprila 2018. godine, prenosi Aldžazira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari