Foto: FoNet/AP

Predsednik Vlade Jordana Hani Al Mulki je izjavio da je prošlogodišnji apel donatorima samo polovično ispunjen.

Oko pet miliona Sirijaca je, bežeći od građanskog rata, našlo utočište u susednim zemljama, navodi AP.

Suočen sa produženim boravkom izbeglica, Jordan je većem broju dozvolio da rade. Evropska unija je poboljšala trgovinske uslove, kako bi podstakla jordansku privredu.

U Finskoj će 24. januara biti održana konferencija o Siriji, na kojoj će biti izneti zahtevi za pomoć. (Kraj) lj/drp 14:26

„NE ZOVITE BEZ PREKE POTREBE“

VLASOTINCE, 12. januar 2017. (FoNet) – Direktorka Doma zdravlja u Vlasotincu Milena Stanković Mitrović apelovala je danas na građane da ne zovu “ bez preke potrebe“ jer je, tvrdi, veliki broj poziva Službi kućnog lečenja i hitne medicinske pomoći „potpuno neopravdan“.

Direktorka Doma zdravlja kao poseban problem ističe što pojedini građani ne žele da se „evakuišu kod dece“ u Vlasotince.

„Verovali ili ne, u poslednja tri dana imali smo jedan opravdan poziv, a sve ostalo su pozivi građana kojima je potreban drugi vid pomoći i koji, iako su imali mogućnost da dođu kod dece u Vlasotince nisu želeli da se na vreme evakuišu“, rekla je Stanković Mitrović.

Ona je navela da lekari i tehničari satima pešače kroz sneg do čoveka koji je operisan i treba da mu se previja rana, a ne želi da dođe u Vlasotince „jer se ne slaže sa snajom“.

Bojim se da zbog takvih neozbiljnih poziva ne dođemo u situaciju da strada neko kome je pomoć zaista potrebna, rekla je direktorka Doma zdravlja.

Naše ekipe moraju da ispoštuju 60 naloga dnevno za pomoć onim osobama koje imaju upalu pluća koja je nastala kao posledica komplikacije gripa, rekla je ona podsećajući da je situacija u delu opštine još vanredna i da je proglašena epidemija gripa.

U planinskom delu opštine proglašena je ranije i vanredna situacija zbog zavejanih puteva i sela.

„Zaista molim građane da zovu naše ekipe samo kada je to stvarno nužno“, apelovala je direktorka Doma zdravlja u Vlasotincu.