Povratnik na predsedničku funkciju kome je prioritet da iskoreni glad u Brazilu: Ko je Luis Injacio Lula da Silva? 1foto EPA-EFE/JOEDSON ALVES

Levičar Luis Injacio Lula da Silva vraća se na predsedničku funkciju posle više od deset godina, a njegov povratak agencije ocenjuju kao jedan od najvažnijih političkih momenata u najvećoj južnoameričkoj demokratiji poslednjih decenija.

Brazilska izborna komisija je sinoć proglasila njegovu izbornu pobedu nad dosadašnjim predsednikom desničarem Žairom Bolsonarom.

Na osnovu 98,8 odsto prebrojanih glasova, izborni organi su saopštili da je Da Silvina pobeda matematički sigurna, pošto je u drugom krugu osvojio 50,8 odsto glasova, a Bolsonaro 49,2 odsto. Na ulicama velikih gradova Brazila je usledilo slavlje njegovih pristalica.

Iako su ankete javnog mnjenja mesecima uoči prvog kruga glasanja Da Silvi davale prednost, on se 2. oktobra završio tesnim izbornim rezultatom – 48,4 odsto za Da Silvu u odnosu na Bolsonarovih 43,2 odsto.

Da Silva je u izbornoj kampanji obećao da će obnoviti prosperitetniju prošlost zemlje i akcenat stavio na svoja prva dva predsednička mandata 2003. do 2010. tokom kojih je Brazil zabeležio najduži period ekonomskog procvata u poslednje tri decenije kada je naglo skočio izvoz iz zemlje. Zahvaljujući inicijativama Vlade, tada je na desetine miliona ljudi izvučeno iz siromaštva i prešlo iz niže u srednju klasu.

U pobedničkom govoru Lula da Silva je naglasio da će mu najveći prioritet biti da još jednom iskoreni glad.

„Ne treba prihvatiti kao normalno da milioni muškaraca, žena i dece u Brazilu nemaju dovoljno hrane. To će biti ogroman izazov i potrebno je obnoviti zemlju u svim aspektima“, poručio je.

„Pokušali su da me zakopaju živog, ali ovde sam. Ovo je pobeda za demokratski pokret, iznad interesa svih strana i ideologija.“

Da Silva je inače u trenutku povlačenja s predsedničke funkcije nakon isteka drugog predsedničkog mandat koliko je maksimalno dozvoljeno u Brazilu uživao rekordnu stopu popularnosti od 80,5 odsto.

Ova izborna pobeda predstavlja ostvarenje njegove želje iz 2018. kada je pod optužbama za korupciju završio u zatvoru, što mu je onemogućilo učestvovanje u izbornoj trci, a što je do predsedničke funkcije utrlo put desničarskom kandidatu Bolsonaru. Na slobodu je pušten 2019. nakon što je Vrhovni sud preinačio presude protiv njega, omogućivši mu da se ponovo kandiduje za predsednika.

Optužbe protiv njega su proistekle iz opsežne antikorupcijske istrage poznate pod imenom „Operacija autoperionica“, koja je obuhvatila vrhunske političare iz nekoliko stranaka. Lula da Silva ih je ocenio kao politički motivisane.

Luis Injacio Lula da Silva je rođen 27. oktobra 1945. u radničkoj porodici. Odrastao je u Sao Paulu, gde je na ulici polirao cipele i radio kao ulični prodavac da bi pomogao svojim roditeljima, Studije nikada nije završio.

Kasnije je radio i kao livac u jednoj fabrici gde je priznat kao sindikalni vođa, koji će uskoro postati poznat po organizovanju velikih štrakjkova protiv vladajuće vojne diktature koja je bila na snazi u zemlji od 1964. do 1985.

Lula je u svet politike ušao 1980. kada je osnovao levičarsku Radničku partiju (PT).U trci za predsednika je bio tri puta poražen sve dok 2002. kada je izabran za prvog predsednika Brazila iz radničke klase.

Za vreme tog mandata dobio je međunarodna priznanja jer spoljnom politikom otvorio Brazil svetu i uspostavio bliže veze sa drugim levičarskim liderima u regionu.

Ženio se tri puta. Poslednji put ove godine sa Rozanjelom da Silvom koju je upoznao dok je služio zatvorsku kaznu pod optužbama za korupciju. Otac je četvoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.