Poznati novinar koji je teško ranjen u centru Amsterdama bori se za život 1Foto: Stanislav Milojković

Ugledni holandski novinar Peter de Vris, poznat po razotkrivanju kriminalnog podzemlja, teško je ranjen na ulici u centru Amsterdama samo nekoliko minuta pošto je napustio TV studio RTL-a gde je imao emisiju.

“Teško je ranjen i bori se za život. On je nacionalni heroj za sve nas. Neuobičajeno hrabar novinar koji je neumorno tragao za pravdom”, izjavila je gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema, prenosi Gardijan.

Lokalni mediji navode da je on pet puta pogođen vatrenim oružjem, od toga jednom u glavu.

Amsterdamski list Parool objavio je sliku sa lica mesta na kojoj se vidi nekoliko ljudi koji su se okupili oko osobe koja leži na zemlji. Policija je odmah nakon incidenta ogradila mesto zločina u centru grada, prikupila izjave svedoka, video snimke i forenzičke dokaze.

Tri muškarca su uhapšena ubrzo potom, ali policija je saopštila da jedan od njih više nije osumnjičen. Nekoliko sati posle napada, 35 godina star poljski državljanin koji živi u Mauriku i 21-godišnji muškarac iz Roterdama uhapšeni su u automobilu na auto-putu A4.

Oni će se pojaviti pred sudom u petak. Osim njih u Amsterdamu je uhapšen i jedan 18-godišnjak, koji će biti pušten na slobodu.

Kako navodi Gardijan, De Vris (64) je poznat po svom radu na razotkrivanju mafijaša i kraljeva droge, i pomogao je policiji da reši veliki broj visokoprofilnih slučajeva. On je slavna ličnost u Holandiji, pošto se često pojavljuje kao komentator u kriminalističkim TV programima i stručan je novinar koji ima izvore na obe strane – policijskim krugovima i u podzemlju.

Poznat je njegov istraživački rad koji je usledio nakon otmice pivskog magnata Fredija Hejnekena 1983. Osvojio je međunarodnu Emi nagradu 2008. za svoj rad na istrazi nastanka tinejdžerke Natali Holovej na Arubi 2006. godine. De Vris je ranije više puta dobijao pretnje iz kriminalnog podzemlja zbog svoje umešanosti u pojedine slučajeve, zbog čega je imao policijsku zaštitu.

Napad je potresao Holandiju, a poruke podrške upućene De Vrisu, ali i bezbednosti svih novinara, stižu od vodećih ličnosti iz cele zemlje i šire. Holandski premijer Mark Rute opisao je napad kao “šokantan i neshvatljiv”, dodajući da je to bio napad na jednog “hrabrog novinara” i na slobodu medija, prenosi Bi-Bi-Si.

Ministar pravde Ferd Graperhaus izrazio je poštovanje prema ovom “izvanrednom novinaru”, nazvavši De Vrisa “divljenja dostojnim ratnikom protiv nepravde”. Kralj Vilem-Aleksander i kraljica Maksima saopštili su da su “duboko šokirani” i da “novinari moraju da budu slobodni da sprovode svoj važan posao bez pretnji”. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nazvao je napad na De Vrisa “zločinom protiv novinarstva” i napadom na vrednosti Evropske unije. “Nastavićemo neumorno da branimo slobodu medija”, napisao je Mišel na Tviteru.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.