Prajd u Podgorici u skladu sa epidemiološkim merama 1Podgorica Foto: Wikipedia

Većina prajdova u svetu ove godine je otkazana zbog epidemije korona virusa, a mi imamo intenciju da ne otkazujemo Montenegro prajd, ali ćemo se prilagoditi merama Nacionalnog koordinacionog tela koje budu na snazi, rekao je za Pobjedu predsednik Upravnog odbora Kvir Montenegra Danijel Kalezić.

Sedmi prajd prošle godine bio je organizovan u Podgorici krajem septembra, a, prema rečima Kalezića, nije izvesno da će u to vreme biti i ove godine jer se sitiacija zbog korona virusa menja iz dana u dan.

„Takvi su uslovi kakvi su, ne samo za prajd, nego za sva javna okupljanja. Prajd treba da se organizuje do kraja godine. Prilagodićemo se situaciji. Sve zavisi od mera i kada organizacioni odbor odluči da se organizuje. Odluke bi trebalo da se donesu u septembru“, izjavio je on.

Na prošlogodišnjoj sedmoj povorci ponosa učesnici su tražili punu ravnopravnost u društvu i jednaka prava, da poslanici ne šire mržnju prema njima, a ključni zahtev bio je da se usvoji Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, što je i učinjeno ove godine, u julu.

Kalezić je rekao da su zbog toga zadovoljni, i da je u tom slučaju pokazana snažna opredeljenost većinske Crne Gore da poštuje ljudska prava LGBT osoba i da sa njima ne kalkuliše.