Predsednik Zeman pozvao Čehe da se masovno vakcinišu 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Predsednik Češke Miloš Zeman osudio je danas u božićnom govoru zahteve Čeha za popuštanjem sanitarnih mera i restrikcija jer bi to samo, kako je kazao, pogoršalo i produžilo pandemiju COVID-19 i pozvao je Čehe da se umesto toga masovno vakcinišu.

„Na vidiku je svitanje a ono se zove vakcinacija. Želim da pozovem sve građane da se vakcinišu i da ne slušaju one koji pozivaju da ne nosimo maske, da se ne vakcinišemo i da živimo kao da epidemije ovde uopšte nema“, kazao je češki predsednik Zeman u tradicionalnom božićnom obraćanju koje su danas prenele češke televizije i javni radio servis.

Češki predsednik je rekao da će vakcinacijom, čak i ako je možda neprijatna, Česi pomoći i sebi i drugima i za godinu dana, sledeće božićno obraćanje i svođenje bilansa za 2021. godinu biće radosnije nego ovogodišnje koje je nazvao tužnim.

„Samo budala ponavlja dva puta istu grešku, dok pametan pravi potpuno nove. Nemojte podleći iskušenju da pozivamo na novo popuštanje mera ma kako to bilo popularno. Zato što time ugrožavamo zdravlje, ugrožavamo i visok broj mrtvih i produžavamo epidemiju zato što se povećava broj kontakata“, rekao je Zeman.

Za drugi talas epidemije COVID-19 u kome se Češka jesenas nedeljama nalazila na čelu evropskih  zemalja po visokom broju mrtvih prema broju stanovnika a sada sa podacima od petka na 10,7 miliona stanovnika ima 10.950 mrtvih pacijenata zraženih virusom korona, Zeman je optužio ne samo vladu već pre svega opoziciju, medije i Čehe.

„Prvi talas smo možda savladali ali onda smo zaspali na lovorikama. Opozicija, vlada i javnost hteli su popuštanje mera i zato je stigao drugi talas, još gori nego onaj prvi“, kazao je Zeman.

Češki predsednik pohvalio je vladu premijera Andreja Babiša, premda je zbog njegovog oklevanja i intervencije da spreči pooštravanje restrikcija pred regionalne izbore u oktobru, Češka zakasnila sa zatvaranjem i došla na neslavno čelo liste evropskih zemalja sa najvećim brojem novozraženih i mrtvih na 100.000 stanovnika.

„Uprkos nekim greškama vlada je pošteno, naporno i dobro radila. Nažalost to ne mogu da kažem o opoziciji. Jeftino je iznositi zamerke vladi i tako prikupljati poene. Istinska opozicija bi u ovim teškim vremenima sarađivala sa vladom. Ili bi iznela neki svoj program. Mogu sa žaljenjem da konstatujem da je opozicija zatajila“, ocenio je češki predsednik.

Miloš Zeman je po običaju iskoristio obraćanje naciji da optuži i medije, odnosno one novinare koji njega često kritikuju, za to da su i oni krivi za drugi talas i probleme koje Češka ima sa epidemijom koja se otrgla kontroli i rekao da su to mediji koji zavređuju najdublji prezir.

„Ne pucajte na čoveka koji hoda po žici jer ima isuviše svojih problema“, pozvao je Zeman Čehe, opoziciju i medije da, u pandemiji, ne kritikuju vladu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.