Foto: Beta/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

„Nasilje ili loše ophodjenje bezbednosnih snaga su neprihvatljivi. Haos i neposlušnost se neće tolerisati. Greške će biti predmet istrage, ako treba pašće glave“, napisao je Mnangagva na Tviteru.

Najmanje 12 ljudi je ubijeno, a 78 ranjeno iz vatrenog oružja u neredima koji su izbili prošle nedelje za vreme demonstracija, objavio je Forum nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Vlasti su saopštile da je u neredima bilo troje mrtvih, uključujući jednog policajca.

Forum, koji je koalicija organizacija civilnog društva, zabeležio je više od 240 slučajeva nasilja, mučenja i nasumičnih hapšenja.

Prema tvrdnjama vlasti, hapšeni su „neprijatelji“, ili navodni organizatori opšteg štrajka koji je paralisao zemlju početkom prošle nedelje. Više od 600 demonstranata je uhapšeno.

Evropska unija, SAD i Ujedinjene nacije optužile su bezbednosne snage Zimbabvea za prekomernu upotrebu sile.

Zbog ovih optužbi Mnangagva je skratio putovanje u inostranstvu i vratio se kasno sinoć u Harare.

Viši sud Zimbabvea naredio je juče Vladi da u potpunosti obnovi pristup internetu u toj zemlji koji je prošle nedelje ukinut. Sud je presudio da je gašenje interneta bilo ilegalno jer ministar bezbednosti, koji je to naredio, nema ovlašćenja da izda takvu direktivu.

Vlada Zimbabvea onemogućavala je pristup internetu prošle nedelje, tokom obračuna sa demonstrantima koji su protestovali zbog povećanja cene goriva.

Povezani tekstovi