Predstavnički dom SAD ponovo odbacuje Makartija uprkos Trampovoj molbi za jedinstvo 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa u sredu su se borili sa drugim danom podele jer je tvrdoglava grupa pristalica odbila da podrži kandidaturu Kevina Makartija da predvodi veće, prkoseći pozivu bivšeg predsednika Donalda Trampa na jedinstvo.

Uprkos Trampovom apelu, Makarti je pao na četvrtom glasanju za predsednika Predstavničkog doma, a bio je na putu da izgubi i peti glas, pošto je otprilike 20 republikanaca sa desnog krila stranke odbilo da podrži kandidata za kojeg su smatrali da je ideološki nepouzdan, prenosi Rojters.

Makarti, kongresmen iz Kalifornije koji je bio najviši republikanac u Predstavničkom domu od 2019. godine, preživeo je prva tri neuspela glasanja u utorak. Poslednji put kada Dom nije uspeo da izabere predsednika na prvom glasanju bilo je 1923.

Borba za liderstvo pružila je zastrašujući početak za novu republikansku većinu u Predstavničkom domu nakon što je stranka uspela da obezbedi neznatnu većinu u većnici – 222-212 – na novembarskim izborima na sredini mandata. Unutrašnja borba naglašava izazove sa kojima bi se stranka mogla suočiti u naredne dve godine, pred predsedničke izbore 2024.

Makarti je u sredu dobio samo 201 glas, pošto je 20 republikanaca glasalo za predstavnika Bajrona Donaldsa, republikanca sa Floride koji je prvi put izabran 2020. godine, a jedan republikanac je odbio da podrži određenog kandidata. Nakon što je Makarti ponovo pao, Dom je krenuo ka održavanju petog glasanja.

„Mislim da je put za Kevina trenutno veoma težak“, rekao je Donald za Foks njuz posle glasanja.

Svih 212 demokrata Komore glasalo je za svog lidera Hakima Džefrisa.

Sa petim glasanjem u toku, mnogi od onih koji se drže ponovo su glasali za Donalda.

Protivnici kažu da bi borba za liderstvo mogla da potraje nedeljama.

„Vredi odvojiti nekoliko dana ili nekoliko nedelja da dobijete najboljeg mogućeg govornika“, rekao je republikanski predstavnik Bob Gud, jedan od onih koji se drže.

Glasanje je takođe ukor Trampa, koji je pozvao kolege republikance uoči glasanja da ostave po strani svoje razlike.

„Sada je vreme da svi naši veliki članovi republikanskog doma glasaju ‘za Kevina’“, napisao je Tramp na svom sajtu na društvenim mrežama Truth Social u sredu ujutru uoči današnjeg glasanja.

Tramp ostaje uticajna figura među republikancima i do sada je jedini najavljeni predsednički kandidat za 2024. Neki u stranci su okrivili Trampa što republikanci nisu uspeli da osvoje više mesta u Predstavničkom domu na poluizboru.

Tvrdolinijaši su ga pozvali da krene još jednom.

„Predsednik treba da kaže Kevinu Makartiju: ‘Gospodine, vi nemate glasove i vreme je da se povučete'“, rekla je republikanska predstavnica Loren Bobert, misleći na Trampa.

Slabiji učinak od očekivanog na izborima na sredini mandata doprineo je krizi liderstva u Predstavničkom domu ostavljajući Makartija zavisnim od podrške male grupe tvrdolinijaša u njegovoj stranci. Ta grupa želi veću kontrolu nad vođstvom i veći uticaj na partijski pristup potrošnji i dugovima.

 

Republikanska kontrola Predstavničkog doma mogla bi da osnaži stranku da frustrira zakonodavnu agendu demokratskog predsednika Džoa Bajdena. Ali sukob rukovodstva pokrenuo je pitanja o tome da li će Dom moći da ispuni osnovne obaveze kao što je finansiranje vladinih operacija, a kamoli da unapredi druge prioritete politike uoči predsedničkih izbora 2024.

„Ovo nije dobar izgled“, rekao je Bajden o borbi za vođstvo Predstavničkog doma, govoreći novinarima u Beloj kući. „To nije dobra stvar. Ovo su Sjedinjene Američke Države i nadam se da će se udružiti.“

Tramp je svoju podršku Makartiju upario sa rasističkom uvredom supruge republikanskog lidera u Senatu Miča Mekonela. Mekonel je trebalo da se pojavi u sredu sa Bajdenom u Kentakiju kako bi istakao infrastrukturne investicije uključene u dvopartijski zakon usvojen 2021.

Tvrda linija Predstavničkog doma osudili je takve zakonodavne kompromise, što je izazvalo strah od sposobnosti Kongresa da spreči neizvršenje obaveza kada se savezna vlada približi gornjoj granici duga u toku ove godine.

POTENCIJALNE ALTERNATIVE

Makartijevi protivnici su u utorak izabrali konzervativnog predstavnika Džima Džordana iz Ohaja za svog kandidata. Džordan podržava Makartija i rekao je u sredu da je pozvao tvrdolinijaše da ga ne nominuju.

Dolazeći lider većine u Predstavničkom domu Stiv Skalis iz Luizijane takođe je viđen kao moguća alternativa za govornika.

Sednica u utorak, koja je uključivala oko pet sati neuspešnih glasanja, učinila je republikance metom podsmeha demokrata. Makarti je dobio samo 202 glasa na poslednjem glasanju pre nego što je Predstavnički dom prekinut.

Desničarska pobuna izazvala je frustracije među ostalim republikancima, koji su rekli da Makartijevi protivnici odugovlače planove da se istraže Bajden i njegova administracija i unaprede zakonodavni prioriteti u oblasti imigracije, energetike i drugih pitanja.

Neki republikanci su rekli da bi nastavak opstrukcije mogao da ih navede da rade sa demokratama na izboru umerenog republikanca za predsednika. Džefris je rekao novinarima da republikanci nisu kontaktirali demokrate u vezi sa tom opcijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.