Prekid vatre u izraelsko-palestinskom sukobu očekuje se tokom vikenda 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Diplomatski izvor blizak nastojanjima da se postigne prekid vatre između Izraela i palestinskog Hamasa izjavio je za izraelske medije da ima razloga za optimizam da će se to postići za dan dva.

Kako je navedeno, ta proccena pregovarača je rezultat iskustva u posredovanju uspostavljanja prekida vatre kako bi se okončale ranije runde nasilja između dve strane.

Hamas je poslao poruke da je zainteresovan za prekid vatre i pregovarači veruju posle izraelskih udara na Gazu u noći između četvrtka i petka i rano danas da je Izrael takođe zainteresovan da se najnovije nasilje obustavi, rekli su diplomatski izvori.

Egipat igra glavnu ulogu u trenutnim naporima da nasilje prestane i vodi pregovore sa zvaničnicima Hamasa, Katara, SAD i drugih zemalja, a egipatski zvaničnici su u četvrtak bili u Izraelu.

Jedan diplomata iz Saveta bezbednosti UN je rekao da će na otvorenom sastanku o nasilju u Izraelu i Gazi u nedelju zemlje članice jednoglasno uputiti pozive na prekid vatre.

Taj sastanak će biti dodatni pritisak da se nerijateljstva prekinu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je danas da se izraelski udari na pojas Gaze neće skoro okončati, posle pojačanja napada na to palestinsko područje u kojima je poginulo više od sto ljudi za samo pet dana.

Izraelska vojska saopštila je rano jutros da nije ušla u pojas Gaze kako je ranije tokom noći navela ukazujući na pogrešno shvaćenu „internu komunikaciju“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Prekid vatre u izraelsko-palestinskom sukobu očekuje se tokom vikenda”

  1. Zar je moguce da je bilo ko u zelji da ostane na vlasti spreman ovo da ucini? Dobro je Haarez pre dve godine napisao da je Bibi najgori premijer od nastanka modernog Izraela.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.