Premijerka Bangladeša u Kini: Jačanje međusobnih veza u jeku tenzija u regionu 1foto: Shutterstock/iunewind

Premijerka Bangladeša Šeik Hasina boravi danas u poseti Pekingu, što je znak jačanja međusobnih veza dve zemlje dok tenzije u regionu rastu zbog teritorijalnih sporova i resursa.

Član kineskog Politbiroa Vang Huning, kako je prenela kineska agencija Sinhua, rekao je posle sastanka sa Hasinom da „Kina i Bangladeš poštuju i tretiraju jedno drugo sa jednakošću, dajući dobar primer prijateljskog suživota i obostrano korisne saradnje između zemalja“.

Bangladeš zauzima strateški položaj između Mjanmara, dugogodišnjeg kineskog saveznika koji je sada pogođen unutrašnjim sukobima i Indije, sa kojom Kina ima dugogodišnji granični sukob.

Hasina se danas sastala sa svojim kineskim kolegom Li Ćijangom, a na tom sastanku potpisano je 28 sporazuma koji se uglavnom odnose na trgovinu i investicije.

Bangladeš održava partnerstva sa SAD i Indijom, ali se u isto vreme približava Kini, koja je u velikoj meri angažovana u velikim infrastrukturnim projektima u zemlji.

Hasina želi da ojača odnose kako bi podstakla kineske investicije dok se Bangladeš suočava sa izazovima zbog velikog duga. Kina takođe snabdeva Bangladeš vojnom opremom i gradi luke, železničke pruge, elektrane i mostove. SAD su i dalje najveći izvor stranih direktnih investicija u Bangladešu.

Dok su SAD i evropske zemlje vršile pritisak na Hasininu administraciju da održi slobodne i poštene izbore u januaru, Kina je otvoreno stala na njenu stranu. Kina je takođe pokazala spremnost da pomogne ekonomiji Bangladeša jer se suočava sa opadanjem deviznih rezervi.

Mediji u Bangladešu javljaju da će Hasina tokom posete tražiti zajam od Kine u vrednosti od 20 milijardi dolara.

Zabrinutost je porasla zbog tenzija na granici Kine sa Indijom, širenja kineske vojske u Južno kinesko more i Indijski okean, borbi u susednom Mjanmaru i kineske kontrole vodnih resursa na Himalajima koja utiče na poljoprivredu u Bangladešu i susednim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari