Preminuo Tomislav Merčep, osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima 1Tomislav Merčep Foto: Screenshot/dnevnik.hr

Ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, koji je osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima, Tomislav Merčep umro je u 69. godini, saopšteno je danas u Zagrebu.

„Svim članovima i prijateljima javljamo tužnu vest da je naš dugogodišnji predsednik udruženja, prijatelj i komandat posle teške i dugotrajne bolesti preminuo u 69. godini“, objavilo je Udruženje hrvatskih dobrovoljaca iz Domovinskog rata na svom sajtu.

Merčep je u maju 2016. osudjen na pet i po godina zatvora, jer kao komandat jedinice poznate pod nazivom “merčepovci” nije sprečio zločine nad srpskim civilima. Vrhovni sud mu je početkom 2017. povisio kaznu na sedam godina.

Prema optužnici, pripadnici jedinice koja se nazivala Merčepovim imenom, na području Pakračke Poljane, Zagreba I Kutine nezakonito su uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživelo mučenja i zlostavljanja.

U obrazloženju presude navedeno je i ubistvo zagrebačke porodice Zec krajem 1991.

Optužnica je teretila Merčepa da kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, poznate kao „merčepovci“ i smeštene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio pripadnike svoje jedinice da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti.

Na početku sudjenja optužnica je teretila Merčepa da je naredio zločine, ali je kasnije taj deo ublažen, pa mu se u nastavku postupka sudilo zbog optužbi da pripadnike jedinice nije sprečio u zločinima. Merčep je uhapšen krajem 2010, a sudjenje je počelo dve godine kasnije.

Vrhovni sud Hrvatske u martu ove godine potvrdio je odluku o uslovnom puštanju na slobodu Tomislava Merčepa posle izdržane tri četvrtine izrečene zatvorske kazne I to zbog, kako je saopšteno, znatnog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.