Prevara s "kriptovalutom" od 722 miliona dolara 1Foto: Pixabay/ pixelcreatures

Trojica Amerikanaca uhapšena su zbog prevare investitora od 722 miliona dolara „kriptovalutama“, objavio je prošle noći državni tužilac u Nju Džersiju.

„Optužnica opisuje složenu upotrebu sveta ‘kriptovaluta’ kako bi zaveli investitore koji nisu posumnjali, te su izgubili stotine miliona dolara“, rekao je tužilac Kreg Karpenito.

U bekstvu su još dvojica optuženih, čiji identitet nije otkriven.

Trojica uhapšenih, od kojih su dvojica iz Kolorada i jedan iz Kalifornije, veruje se da su između aprila 2014. i februara 2019. godine obećavali ogromne profite u zamenu za ulaganje u „virtuelnu valutu“ „bitkoin“.

Oni su se godinama bogatili trošeći novac neiskusnih investitora koje su uvukli u privlačnu, ali nejasnu strukturu, nazvanu „Bitklub netvork“.

Po izjavi, trojica uhapšenih su žrtve svoje prevare opisivali kao „retardirane“ i „ovce“, tvrdeći da su „izgradili model po meri idiota“.

U februaru 2015. godine, jedan od optuženih savetovao je jednom od saučesnika da objave da povećavaju već ioanko naduvani profit od ulaganja na čak 60 odsto dnevno, što je on prihvatio.

Suprotno tome, drugi optuženi je u septembru 2017. godine navodno predlagao saučesniku da ođednom drastično smanje profite investitora kako bi se, po njegovim rečima, „povukli kao bogate kurve“.

Trojica su osumnjičena i da su prodavala akcije „Bitklub netvorka“, iako one nisu bile registrovane kod američkih vlasti.

To nije sprečilo optužene da emituju video-snimke, u kojima su govorili o „transparentnosti“ svoje kompanije i uveravali da je „prevelika da bi propala“.

Dvojici optuženih preti kazna od 20 godina zatvora i do 250.000 dolara zbog računarske prevare, a svima i kazna do pet godina zatvora i novčanom kaznom do 250.000 dolara zbog prodaje neregistrovanih hartija od vrednosti.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.