Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

Ulozi će biti veliki, kada se Mun suoči sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom u pograničnom selu Panmundžom sledećeg petka. Munov zadatak je, kako kažu analitičari, da održi pozitivnu atmosferu pred još značajnije razgovore između američkog predsednika Donalda Trampa i Kima – čiji je sastanak najavljen za maj – o nuklearnom razoružanju Severne Koreje. Sastanak lidera dve Koreje biće biti tek treći takve vrste od Korejskog rata 1950-1953.

Seul bi mogao da preuzme zasluge za uspostavljanje dijaloga između Pjongjanga i Vašingtona. Južnokorejski zvaničnici su u martu putovali u Pjongjang, odakle su se vratili sa vešću da je Kim izrazio spremnost da razgovara o odustajanju od programa nuklearnog naoružanja sa Munom i Trampom, što je samo nekoliko meseci ranije delovalo nezamislivo. Ali nije jasno kako Južna Koreja može dalje da kontroliše taj proces.

Ambicije Seula su poljuljane kada je Kim nedavno nenajavljeno posetio Peking i sastao se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Taj sastanak je nagovestio da je Kina glavni igrač u diplomatskim naporima da se dođe do rešenja sa problemom nuklearnog naoružanja i gotovo sigurno Kimu doneo određenu prednost pred sastanke sa Munom i Trampom. Analitičari smatraju da je Kim mogao da traži da Kina, najveći saveznik i ekonomski partner Severne Koreje, ublaži primenu sankcija koje su nametnute njegovoj zemlji, kao i da se Kinezi obavežu da će se snažno protiviti bilo kakvoj vojnoj akciji koju bi Sjedinjene Države mogle da preduzmu ako njegovi razgovori sa Trampom ne budu uspešni i Pjongjang nastavi sa lansiranjem raketa.

Severna Koreja o denuklearizaciji priča još od osamdesetih godina, ali to je uvek bilo uslovljeno zahtevom da američki vojnici napuste Južnu Koreju i da Vašington garantuje da neće upotrebiti nuklearno oružje protiv Pjongjanga. Mun je juče izjavio da Kim sada ne traži da američki vojnici napuste Južnu Koreju, ali da i dalje želi bezbednosne garancije i da SAD okončaju svoju „neprijateljsku“ politiku. Peking je pozvao na „dvostruku obustavu“ – kako nuklearnih i raketnih aktivnosti Severne Koreje, tako i zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje. Za Vašington i Seul, denuklearizacija znači potpuno odstranjivanje nuklearnog naoružanja iz Severne Koreje.