Ilustracija Foto: Pixabay/josealbafotos

Dodaju da se ispred suda okupilo nekoliko desetina novinara u crnim košuljama u znak protesta protiv hapšenja njihovih kolega.

Dopisnici Rojtersa Va Lon i Kjo Soe U su optuženi da su 12. decembra od dvojice policajaca kupili „važna državna dokumenta“. Policajci od kojih su oni navodno dobili dokumenta su razmešteni u pokrajini Rakin iz koje je vojska navodno proterala više od 630.000 pripadnika naroda Rohingja koji su Mjanmaru muslimanska manjina. Novinarima preti kazna od 14 godina zatvora.

Va Lon je izjavio medijima pred ulazak u sud da on i Kjo Soe nisu prekršili etička pravila novinarstva i da su samo radili svoj posao. Porodicama dvojice novinara nije dozvoljen pristup od kada su uhapšeni.

Portparol lokalne organizacije za slobodu medija Tar Lun Zaung Htet je izjavio da su novinari izloženi istom maltretiranju pod sadašnjim civilnim vlastima kao i pod ranijim vojnim vlastima.

Zvaničnici SAD, UN i Evropske unije su pozvali vlasti Mjanmara da oslobode dvojicu novinara, kaže AP i podseća da su vlasti te zemlje u utorak odbacile optužnicu protiv dvojice novinara iz Singapura i Malezije koji su uhapšeni zbog navodnog upravljanja bespilotnom letelicom iznad zgrade parlamenta.