Proglasiti Helsinki gradom u kojem se govori engleski 1Foto: www.visitfinland.com/helsinki/

Helsinki treba da razmotri da se proglasi gradom u kojem se govori engleski jezik, predložio je njegov gradonačelnik Juhana Vartiainen, tvrdeći da previše visoko kvalifikovanih stranih radnika izbegavaju glavni grad Finske zbog strogih zahteva da znaju finski.

Finska ima dva glavna službena jezika – finski, koji ima 15 padeža i strancima je veoma teško da ga nauče, i švedski. Mnoge kompanije zahtevaju znanje finskog, a službenici u javnom sektoru moraju da vladaju i jednim i drugim, piše Gardijan.

Sve ozbiljniji deficit tehnoloških i drugih stručnjaka prošle godine je podstakao zemlju da pokuša da ponudi stranim radnicima i njihovim porodicama priliku da dođu  u Finsku na 90 dana i vide da li žele da se presele za stalno.

Međutim, više od 36 odsto stranih studenata u Finskoj odlaze iz zemlje tokom prve godine posle diplomiranja, pokazuju statistički podaci Vlade, pri čemu većina kao glavne razloge navodi birokratske procedure za imigrante, visoke poreze i jezičke teškoće.

„Helsinki bi mogao da se proglasi gradom u kojem se govori engleski jezik, gde ljudi koji govore engleski ne moraju da znaju da govore finski ili švedski“, rekao je gradonačelnik Juhana Vartiainen za list Helsingin Sanomat, preneo je Gardijan.

List je nedavno predstavio četiri strana postdiplomca iz domena veštačke inteligencije i mobilne komunikacije koji su napustili zemlju, rekavši da je finski previše težak, da su plate premale, a Finci teški za stupanje u kontakt.

Vartiainen je rekao da napori grada i zemlje da privuku i zadrže strane profesionalce predstavlja „uažasan neuspeh“, dodajući da „veoma sporo dolazi do političke svesti da nam je potrebna imigracija zasnovana na zaposlenju“.

Da bi se privuklo više stranih visoko kvalifikovanih stručnjaka, ukazao je bivši član Parlamenta iz liberalno konzervativnih redova koji je za gradonačelnika izabran u junu, Helsinki takođe treba da razmotri da se učenje engleskog jezika proširi na vrtiće i osnovne škole.

„Ali o ovim pitanjima se odlučuje na nacionalnom nivou na šta Helsinki ne može da utiče“, rekao je i dodao da kriza izazvana klimatskim promenama može da radi u korist Finske tako što će se „mala, bezbedna Finska koja je orijentisana prema prirodi“ učiniti atraktivnijim mestom za strance.

Finska, koja je svetu donela Nokiu, SMS, 5G i Linuks, ima tržište startapova „teško“ šest milijardi evra koje beleži rast i jedna je od zemalja s najvećim brojem digitalnih startapova po glavi stanovnika u svetu, ali stručnjaci kažu da rast ograničava problem manjka radne snage.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.