Protest službenika SAD 1 EPA-EFE/JUSTIN LANE

Okupljene u zgradi lokalnih vlasti pozdravio je kongresmen Džejmi Raskin, predstavnik demokrata iz Merilenda, koji se založio da se usvoji amandman kojim bi finansiranje federalnih agencija bilo automatski nastavljano i ako nema političkog konsenzusa, čime bi se zauvek onemogućila situacija u kojoj se pojedini zaposleni u državnim službama sada nalaze.

Na skupu su govorili zaposleni u Stejt departmentu, Federalnoj administraciji za hranu i u muzeju Smitsonijan, koji su objašnjavali kako žive, jer im računi stižu, a oni ne znaju da li će i kada dobiti platu, preneo je Glas Amerike.

Predstavnica demokrata Virdžinije u Kongresu Ebigejl Spenberger rekla je da kao bivša službenica CIA apsolutno shvata potrebu da Amerika bude bezbedna, ali da se o eventualnoj ugroženosti i rešenjima mora voditi dijalog, a ne držati zaposlene u federalnim službama u neizvesnosti.

Federalna Vlada SAD je delimično zatvorena od 22. decembra, zbog zahteva predsednika Donalda Trampa da se izdvoji 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom, sa čim se ne slaže demokratska većina u Predstavničkom domu Kongresa. Blokadom je direktno pogođeno oko 800. 000 ljudi koji su na prinudnom odmoru, ili rade bez plate.

Povezani tekstovi