Protestima u Iranu se pridružili srednjoškolci i studenti: Snage bezbednosti hapse i po školama 1EPA-EFE/STR

Pripadnici iranskih snaga bezbednosti hapsili su danas učenike po školama, do kojih su došli u kombijima bez registarskih tablica, piše Gardijan, pozivajući se na objave na društvenim mrežama u zemlji, gde protesti protiv režima ulaze u četvrtu nedelju.

Vlasti su danas takođe zatvorile sve škole i institucije višeg obrazovanja u Iranskom Kurdistanu, što je znak da je Teheran i dalje zabrinut zbog višenedeljnih protesta za koje je okidač bila smrt Mahse Amini, 22.godišnje Kurdistanke, ukazuje britanski list.

Na video-snimcima su prikazani jutrošnji protesti u više desetina gradova širom Irana u kojima je učestvovalo, kako se navodi, na stotine srednjoškolki i studenata dok su pripadnici bezbednosnih snaga bacali suzavac, koristili pendreke, a u brojnoim slučajevima, dodaje se, i pravu municiju, saopštile su grupe za zaštitu ljudskih prava.

Teheran negira da se koristi prava municija.

Iranski glavni TV kanal je juče bio na kratko hakovan i program mu je prekinut slikama i porukama u znak podrške nastavku protestima. Snimak vrhovnog lidera Alija Hameneija na sastanku sa državnim zvaničnicima je bio zamenjen fotografijama učesnika protesta koji su ubijeni.

Tokom prekida je emitovana i fotografija Hameneija na nišanu i u plamenu, za šta je odgovornost preuzela grupa hakera Edelat-a-Eli. Fotografije su pratile reči:“Pridružite nam se i dignite pobunu.“

Poluzvanična novinska agencija Tasnim je potvrdila da su „antirevolucionarni agenti na nekoliko trenutaka hakovali“ državnu televiziju.

Opseg protesta je sporan, pošto Vladini zvaničnici tvrde da mediji koji uživaju podršku Zapada prikazuju lažnu sliku, kako kažu, slabo organizovanih protesta koji se brzo rasture čim na lice mesta dođu pripadnici snaga bezbednosti.

Međutim, Iranska grupa za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Norveškoj je saopštila juče da je u demonstracijama širom zemlje ubijeno najmanje 185 ljudi, uključujući najmanje 19 dece.

Pristalice protesta, za koje je okidač bila smrt Aminijeve nakon što ju je u Teheranu uhapsila policija za moral jer nije nosila hidžab na neprikladan način, kažu da istrajnost i originalnost često spontanih demonstracija ukazuju na to koliko su mladi ljudi otuđeni od starije i društveno nazadne vladajuće klase, koja nema razumevanja za njihove vrednosti i stavove.

Uprkos fotografijama kombija koji su pristizali u škole, iranski ministar obrazovanja Mohamad Mahdi Kazem je rekao da nisu izdati zahtevi za isključenja iz škole. On je rekao da su kontaktirani roditelji učenika koji su učestvovali u protestima.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok je ponovo obećala da će EU uvesti zabrane putovanja i zamrznuti imovinu iranskim zvaničnicima koji budu pokušavali da uguše proteste.

„Svi koji tuku žene i devojke na ulici, otimaju ljude koji ne žele ništa više osim da žive slobodno su na pogrešnoj strani istorije“, rekla je Berbok za nemačli list Bild am Zontag, preneo je Gardijan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.