Foto: EPA-EFFE/TONI ALBIR

Govoreći u Briselu gde je u samoproglašenom izgnanstvu, on je pozdravio rezultat kao pobedu za „katalonsku republiku“.

Premijer Mariano Rahoj izrazio je nadu da će izbori obnoviti stabilnost, ali umesto toga izgleda da će se politička kriza u Španiji nastaviti. Konzervativna Narodna stranka (PP) premijera Rahoja zabeležila je svoj najgori rezultat na izborima u četvrtak.

„Ovo je rezultat koji niko ne može osporiti“, rekao je Pućdemon u govoru na televiziji iz Belgije.

„Republika Katalonija je pobedila … španska država je poražena, Rahoj i njegovi saveznici su izgubili“, rekao je on bodreći pristalice.

Na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasova, blok stranaka koje su za nezavisnost Katalonije na je putu da ponovo dobije većinu u parlamentu tog španskog regiona koji ima 135 mesta, saopštila je Katalonska izborna komisija.

Ako ne bude promena kada se svi glasovi prebroje, tri stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije imaće većinu sa 70 mesta, navodi Asošiejted pres.

Kako prenose mediji koalicija „Zajedno za Kataloniju“ koju predvodi doskorašnji katalonski predsednik Karles Pućdemon trebalo bi da osvoji 34 mesta, dok je na trećem mestu takodje secesionistička Republikanska levica Katalonije (ERC) bivšeg potpredsednika Vlade Oriola Žunkerasa s 32 mandata.

Mala antikapitalistička stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) trebalo bi da ima četiri mandata, čime bi te tri stranke ukupno imale 70 poslanika.

Najveći broj glasova trebalo bi da ima stranka centra Sjudadanos (Građani), koja se protivi nezavisnosti Katalonije, a koju vodi 36-godišnja advokatica Ines Arimadas. Ta stranka bi prema trenutnim projekcijama trebalo da ima 35 od 135 mandata.

Od stranaka koje se zalažu za jedinstvenu Španiju, Socijalistička radnička partija (PSOE) trebalo bi da ima 18 poslanika, dok će četiri mandata pripasti Narodnoj stranci (PP) španskog premijera Marijana Rahoja, tradicionalno slaboj u Kataloniji, navodi Frans pres. Te tri stranke koje su protiv katalonske nezavisnosti trebalo bi da imaju ukupno 57 mandata.

Krajnje leva stranka Zajednička Katalonija (Catalunya en Comu), koja se pozicionirala između dva bloka, imaće osam mandata.

Trenutni rezultat ukazuje da će stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo imati većinu, gotovo dva meseca pošto je Vlada španskog premijera Marijana Rahoja suspendovala autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Portparol: Evropska unija neće promeniti stav o Kataloniji

Evropska unija „neće promeniti“ stav o Kataloniji posle izbora na kojima su stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile većinu u regionalnom parlamentu, izjavio je jutros portparol Evropske komisije Aleksander Vinterštajn.

„Naš stav o pitanju Katalonije je dobro poznat i više puta ponovljen na svim nivoima. Neće se promeniti“, rekao je portparol. Budući da je reč o regionalnim izborima, kako je rekao, Evropska komisija ih ne komentariše.