Foto: www.wikipedia.org

U ponedeljak će se održati komemoracija za Slobodana Praljka. Hrvatski generalski zbor prigodnim programom oprostiće se od njega u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, biće i Šekspira, prenos portal index.hr.

„Već nekoliko dana radimo na scenariju kako će to izgledati. Danas je to potvrđeno. Scenarij je iskoordiniran s porodicom i najbližim prijateljima“, rekao je Pavao Miljavac, predsednik Hrvatskog generalskog zbora.

Izmedu ostalog, na repertoaru je izvodenje himne, koju ce otpevati klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.

I šef vlade Andrej Plemković potvrdio je da će u ponedeljak u Lisinskom biti otpevana himna za Praljka.

Portal podseća da Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske između ostalo kaže da se Himna Hrvatske ne sme se izvoditi na način u prilikama koji vredaju ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske.

Na pitanje da li je komemoracija za osudenog ratnog zločinca „prilika koja vređa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske“, politički analitičar Žarko Puhovski je rekao:

„Praljak je po sadržaju ratni zločinac, ali po formi, njega je najviše vođstvo Hrvatske proglasilo junakom i u tom pogledu generalski zbor se može „pokriti“ tako da deluje u skladu s voljom najvišeg državnog vođstva. Ne branim to, samo kažem kako se stvar može opravdavati“, rekao je Puhovski.

On smatra da je „puno veći problem to što je državno vođstvo prihvatilo Praljka kao junaka“.

Povodom nedavne izjave Plenkovića da poštuje hašku presudu Praljku, Puhovski je rekao da je to učinio „nakon što je dobio po prstima“.

„Vlada je vrlo jasno odbila da prihvati tu presudu i o tom naprosto nema nikakvog spora. Sad se malo povlači“, kaže Puhovski.

„Ono što je sreća u nesreći je to što je Praljak svojim pismom dao do znanja da ne želi veliki sprovod. Inače bi oni za njega organizovali veliki pogreb, a sad to ne mogu. To je sve konsekvenca činjenice da se Praljka tretira kao veliki junak hrvatske nacije. Napominjem, da je to napravio Mladić, to bi se proglasilo kukavičkim činom ratnog zločinca“, rekao je Puhovski.

„On je sad prihvaćen kao svetac. Odnosno, za one koji veruju u logiku zombija, onda je on zastava. Samo kod zombija mrtvac može biti korišćen kao zastava. To je moguće samo u Noći živih mrtvaca. Ako se to ne prihvati, ako se shvati da nismo u Noći živih mrtvaca, onda je realnost takva da je Slobodan Praljak prvi hrvatski junak u zadnjih nekoliko dana. Generalski zbor je poslednji kojem treba prigovarati zbog ovoga. Puno pre treba prigovarati Dnevniku HTV 29. novembra i neukusnim reakcijama predsednice, premijera i gotovo svih iz opozicije“, rekao je Puhovski.

„Radi se o tome da se čitavo državno vođstvo, uključujući opoziciju, izmedu mrtvog Tudmana i budućnosti države opredelilo za mrtvog Tuđmana. To je politička nekrofilija“, rekao je Puhovski portalu Index.hr.