Putin ima novu strategiju da izbegne ponižavajuće poraze u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / KREMLIN / SPUTNIK

Ruska vojska se kopa kako bi izbegla dalje ponižavajuće poraze u Ukrajini. Ruske trupe ceo dan grade složena utvrđenja u pripremi za nove ukrajinske kontraofanzive.

Nakon niza poraza na istoku i jugu Ukrajine, ruska vojska postala je mudrija. Počeli su stvarati obrambene linije koje se u nekim slučajevima protežu i desecima kilometara, gotovo po celom ratištu. Najopsežnije se nalaze na istočnom frontu, u provinciji Lugansk, i na jugu, na istočnoj obali provincije Herson, piše portal 19fortyfive, prenosi N1 Hrvatska.

Iako će utvrđenja, koja uključuju obimne sisteme rovova i protivtenkovske zamke, svakako otežati i skupiti ukrajinsku kontraofanzivu, ona ni izbliza ne garantuje da će zaustaviti ukrajinske snage.

Za početak, otvoreni obaveštajni izvori koje je analizirao Institut za proučavanje rata sugerišu da se većina ovih utvrđenja nalazi pored puta. Ukrajinske snage su već dokazale da mogu uspešno da deluju van ovih područja i da zaobiđu ruske odbrambene linije, kao što su već uradile tokom kontraofanzive u septembru.

Tada su ukrajinske linije oklopnih vozila jednostavno ignorisale i prošle utvrđene gradove pod ruskom kontrolom, što je moglo usporiti njihov napredak i naterati ruske snage da se povuku ili rizikuju da budu opkoljene i uništene.

„Većina ruskih utvrđenja na terenu istočno od Hersona je optimizovana za odbranu od napada sa puteva i mogla bi biti veoma ranjiva na opkoljavanje sa drugih strana“, ocenjuje Institut.

Štaviše, obaveštajni izvori takođe sugerišu da je ruska vojska povukla iskusnije jedinice sa linija fronta i zamenila ih plaćenicima i mobilisanim rezervistima.

Moskva verovatno pokušava da uspostavi neke mobilne jedinice sa iskusnijim trupama, poput elitnih padobranaca VDV.

Ali taj potez bi mogao da se obori jer su neiskusne trupe koje su sada na linijama fronta mnogo ranjivije na ukrajinske napade.

„Ruske snage su verovatno poslale mobilisane vojnike na prve linije odbrane i povukle iskusne, profesionalne jedinice na sekundarne ili tercijarne linije odbrane, a ova akcija bi mogla da dovede do još bržeg napretka Ukrajine“, dodaje Institut.

Fokus ruske vojske na izgradnji odbrambenih linija takođe pokazuje da se Kremlj prilagodio realnosti rata.

Ruski predsednik Vladimir Putin konačno shvata stvarne mogućnosti svoje vojske. Upravo je nerazumevanje odnosa na terenu bio jedan od glavnih razloga zašto je rat za Moskvu prošao tako loše.

Ostaje da se vidi da li će ovi nalazi primorati Kremlj za pregovarački sto ili će Putin nastaviti da eskalira sukob u želji da odbaci Ukrajince.

Za sada se čini malo verovatnim da bi ruska vojska uspela da preokrene tok rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.