putin mobilizacija ruski vojniciFoto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra da li da označi rusku grupu Vagner, ozloglašenu privatnu plaćeničku vojsku, stranom terorističkom organizacijom, rekli su dvojica ljudi upoznatih sa tim, u sklopu napora da se onemoguće operacije snaga u Ukrajini i njihovo sve veće prisustvo i uticaj te grupe u Africi.

Kako piše Bloomberg, a prenosi Jutarnji list, administracija nije donela konačnu odluku o tom pitanju, prema izvorima koji su govorili pod uslovom anonimnosti i bili uključeni u privatne konsultacije o tom pitanju.

Određivanje Vagnerove grupe stranom terorističkom organizacijom omogućilo bi SAD da krivično gone grupu i njene članove, kao i da prate njenu imovinu širom sveta.

Takav potez predstavljao bi novi napor Vašingtona da se suprotstavi grupi koja je porasla na ugledu i moći širom sveta, posebno otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, pošto su njeni plaćenici počeli da igraju glavnu ulogu u borbama.

Šef i osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin smatra se jednim od glavnih saveznika i pristalica ruskog predsednika Vladimira Putina i zagovornikom njegovih ratnih napora u Ukrajini.

Poznat je i kao „Putinov kuvar“ zbog unosnih i privilegovanih ugovora njegove ugostiteljske kompanije sa Kremljom.
„Jedan od stubova naše otadžbine“

Portparol Stejt departmenta, koji je želeo da ostane anoniman, odbio je da potvrdi razgovore o Vagner grupi, ali je rekao da će SAD nastaviti da pozivaju na odgovornost one koji su odgovorni za ruski rat u Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, međutim, nije odgovorio na zahtev za komentar na ovu temu.

Ruska vlada je ranije negirala bilo kakve zvanične veze sa zloglasnom grupom. Prigožin i njegova grupa su već bili sankcionisani od strane SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije, ali je uprkos tome grupa samo nastavila da jača i širi svoj uticaj.

Prigožin je u septembru prvi put priznao da je osnivač grupe i da su njeni članovi aktivni u Siriji i nekim drugim arapskim zemljama, kao i u Africi i Latinskoj Americi. Vagner je grupu nazvao „jednim od stubova naše domovine”.

Ruska državna televizija je istakla ulogu ove grupe u ratu u Ukrajini.

U septembru se pojavio snimak čoveka koji mnogo liči na Prigožina koji nudi prevremeno oslobađanje zatvorenicima koji prežive šestomesečnu bitku na ratištu u Ukrajini, što on nikada nije potvrdio, ali se zna da grupa regrutuje zatvorenike i da ima brojna svedočenja i izveštaji da je Prigožin taj koji posećuje kaznene kolonije i nudi zatvorenicima amnestiju i plaćanje da idu u borbu.

Zapadni zvaničnici su takođe sve zabrinutiji zbog prisustva Vagnerove grupe u određenim delovima Afrike. Ujedinjene nacije su u martu objavile da istražuju kršenja ljudskih prava u Maliju od strane Vagnerovih plaćenika, čije je raspoređivanje u zapadnoafričkoj državi navelo Francusku i njene saveznike da povuku snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.