“Putin je Putin, Hruščov je Hruščov, Putin ne može ni sa kim da se poredi": Portparol Kremlja o ratu u Ukrajini i Kubanskoj raketnoj krizi 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Kremlj smatra neprikladnim poređenje ruskog predsednika Vladimira Putina i prvog sekretara Komunističke partije Sovjetskog Saveza i nekdašnjeg premijera SSSR Nikite Hruščova. To je izjavio sekretar za štampu predsednika Dmitrij Peskov, prenose Ria novosti.

Na dnevnom brifingu za novinare, Peskov je upitan šta misli o poređenju rata u Ukrajini sa Kubanskom raketnom krizom i Putinom sa Hruščovim.

Evo šta je predsednikov sekretar za štampu imao da kaže:” Putin je Putin, a Hruščov Hruščov, njegovo kraljevstvo je nebesko. Ovde mislim da se Putin ne može porediti ni sa kim”.

Kubanska raketna kriza dogodila se 1962. kada je Sovjetski Savez rasporedio nuklearno oružje na Kubi kao odgovor na razmeštanje američkih raketa u Turskoj. Veruje se da su tada Sjedinjene Države i SSSR bili bliži nego ikada nuklearnom ratu.

Kriza je rešena pregovorima. Sovjetski Savez je povukao raketne bacače sa Kube a Sjedinjene Države iz Turske.

Poslednjih meseci zapadne zemlje izražavaju bojazan da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

Vladimir Putin je, s jedne strane, direktno izjavio da Moskva to ne namerava da uradi, s druge strane, naglasio je da Rusija može da koristi „sva raspoloživa sredstva“ za zaštitu teritorija koje smatra svojim (uključujući teritorije aneksiranih regiona DPR, LPR, Kerson i Zaporožje).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.