Putin odgovara na pitanja đaka tokom posete ruskoj enklavi u Evropi: "Naša misija je da zaustavimo rat Kijeva protiv Donbasa" (VIDEO) 1Foto: LadyDragon/Printscreen/YouTube

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je u četvrtak rusku eksklavu Kalinjingrad koja se nalazi između dve članice NATO-a, usred tenzija između Moskve i zapadnih zemalja zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Putin je svoju posetu započeo sastankom sa učenicima na dan početka školske godine, tokom kojeg je odgovarao na veoma živopisna pitanja iz oblasti ekonomije, o svemirskom programu do ofanzive Moskve na Ukrajinu, snimak je direktno prenosila ruska televizija.

„Naša misija i misija naših vojnika (…) je da zaustavimo rat Kijeva protiv Donbasa (što je naziv za istočni deo Ukrajine) i da zaštitimo ljude i, naravno, odbranimo samu Rusiju“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je takođe ustvrdio da stanovnici Donbasa, područja gde živi veliki broj ruskog govornog stanovništva, „sebe smatraju delom kulturnog i jezičkog prostora Rusije“.

Putinov dolazak u Kalinjingrad dogodio se u vreme velikih tenzija oko te ruske eksklave na Baltičkom moru stisnute između Poljske i Litvanije, dve članice NATO-a, tokom rata između Rusije i Ukrajine.

Litvanija je u junu prestala da odobrava tranzit robe za Kalinjingrad jer primenjuje sankcije koje je Evropska unija uvela Moskvi zbog agresije na Ukrajinu.

Moskva je protestovala protiv te odluke i uputila pretnje, zbog čega je Evropska unija pozvala Vilnjus da odobri tranzit ruske robe železnicom do Kalinjingrada, ali uz zabranu transporta vojnog materijala, Jutarnji.hr.

U kontekstu ovih tenzija, Moskva je u avgustu najavila da će u Kalinjingradu postaviti najnoviji model hipersoničnih raketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.