Foto:Beta/AP

Putin je rekao da će biti voljan da sa predsednikom SAD Donaldom Trampom podeli detalje samita na ostrvu Ruski, povezanom mostom sa Vladivostokom, i dodao da „nema tajni“.

Ruski predsednik je naveo da ga je i sam Kim ohrabrio da objasni Trampu nijanse u stavu Pjongjanga.

Putin je naveo da je Kim spreman da ide ka denuklearizaciji, ali da će tim putem nastaviti kada dobije čvrste garancije. On međutim nije precizirao o kakvim garancijama je reč.

Ranije danas, Putin je izrazio uverenje da će Kimova poseta Rusiji „pomoći da se bolje razume šta treba da bude uradjeno za rešavanje situacije na Korejskom poluostrvu, šta dve zemlje mogu da učine zajedno i šta Rusija može da uradi da podrži pozitivne procese koji su u toku“.

Foto: Beta-AP

Samit Kima i Putina usledio je posle godinu dana intenzivnih diplomatskih aktivnosti Severne Koreje u cilju ukidanja međunarodnih sankcija toj zemlji zbog njenih nuklearnog i raketnog programa.

Kim je do sada imao četiri samita s kineskim predsednikom Si Djinpingom, tri s južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom, dok se s američkim predsednikom Trampom sastao dva puta.

Kimov drugi samit s Trampom, u februaru u Vijetnamu, okončan je bez dogovora i njegov put u Rusiju odražava želju da izvrši veći pritisak na Vašington i da pokaže odredjenu nezavisnost od Pekinga.

Putinu sastanak s Kimom pruža priliku da poveća mogućnost za potencijalnu ulogu posrednika. On je odmah rekao da je spreman da podeli detalje sastanka s Trampom.

Ruski lider je kazao da i Moskva i Vašington žele da Pjongjang sprovede denuklearizaciju. Na početku današnjeg razgovora Putin je pohvalio Kima za učešće u dijalogu sa SAD.

Foto: Beta/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Seul se nada da će samit Putina i Kima doprineti miru

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in izjavio je danas da veruje da će samit Rusije i Severne Koreje imati „konstruktivnu ulogu“ u naporima za postizanju potpune denuklearizacije i trajnog mira na Korejskom poluostrvu.

Munov kabinet je saopštio da se on nada da će današnji sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una „položiti osnovu za nastavak američko-severnokorejskih pregovora i promociju procesa denuklearizacije na Korejskom poluostrvu“.

Južnokorejski predsednik je pohvalio Putinove napore da reši severnokorejsko nuklearno pitanje diplomatskim putem i pozvao ga da poseti Južnu Koreju.

Povezani tekstovi