Putin: Podrška Rusije Abhaziji 1Foto: EPA/ YURI_KOCHETKOV_POOL

Rusija namerava da nastavi da pouzdano garantuje bezbednost i nezavisnost Republike Abhazije, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, koji u državi koja se jednostrano otcepila od Gruzije prisustvuje obeležavanju desete godišnjice rata između Gruzije i Južne Osetije.

Imamo o čemu da razgovaramo, ali najvažnije je da imamo veoma posebne odnose sa Abhazijom. Mi pouzdano garantujemo bezbednost i nezavisnost Abhazije i uveren sam da će tako biti i dalje, rekao je Putin na sastanku sa predsednikom Abhazije Raulom Hadžimbom, prenosi Sputnjik.

On je istakao da je potrebno da se pronađu optimalni putevi razvoja privrede Abhazije za otvaranje novih radnih mesta i sopstvene poreske baze.

Rusija će nastaviti da pomaže društveno-ekonomski razvoj Abhazije, da pouzdano osigurava njenu bezbednost i da joj pruža punu političku podršku, kazao je Putin.

Predsednik Rusije je istakao da rukovodstvo republike preduzima naredne korake za konsolidaciju međunarodnog pravnog statusa Abhazije, dodavši da je tokom sastanka posvećena pažnja pitanju formiranja Abhazije kao savremene države sa efikasnom i samostalnom ekonomijom.

Abhazija je 1989. godine proglasila otcepljenje od Gruzije, a osim Rusije priznale su je još Venecuela, Nikaragva, Nauru, Vanuatu i Tuvalu.