Šta piše u pismu koje su mediji u Severnoj Koreji objavili pred dolazak Putina? 1Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL

Vladimir Putin se danas na putu ka Severnoj Koreji zaustavio na dalekom istoku Rusije, javili su ruski državni mediji.

Putinovo putovanje u Republiku Saha koja proizvodi dijamante, najveći ruski region po površini, bila je njegova prva poseta tamo od 2014. godine.

Razvoj dalekoistočnog regiona prioritet je ruske politike za ceo 21. vek, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa specijalistima koji su izabrali da rade na Dalekom istoku, prenosi TASS.

„Za Rusiju je razvoj Dalekog istoka prioritet za ceo 21. vek, bez ikakvog preterivanja“, naglasio je šef države.

Planiran je niz sastanaka, uključujući sa regionalnim liderom, pre nego što kasnije u utorak odleti u Severnu Koreju na razgovore koji će verovatno uključivati potpisivanje sporazuma o partnerstvu sa izolovanom zemljom.

Nejasno je u koje tačno vreme ruski lider danas stiže u Pjongjang. Očekuje se da će to biti u večernjim satima po lokalnom vremenu. Sutra će biti ključni dan njegove državne posete, kada će biti održana zvanična ceremonija.

Poslednji put Putin je posetio Severnu Koreju 2000. godine, kada je sreo Kimovog pokojnog oca Kim Džong Ila.

Gardijan je objavio delove pisma Putina koje su objavili severnokorejski državni mediji uoči njegove planirane posete Severnoj Koreji kasnije danas.

– Planira da izgradi arhitekturu „nedeljive bezbednosti u Evroaziji“

– Razvijaćemo alternativne mehanizme trgovine i međusobnog poravnanja koje ne kontroliše zapad, i zajednički se odupreti nelegitimnim jednostranim ograničenjima.

Ruski predsednik je takođe obećao podršku naporima Pjongjanga da odbrani svoje interese uprkos onome što je nazvao „pritiscima SAD, ucenama i vojnim pretnjama“.

Pismo je objavljeno u severnokorejskom Rodong Sinmunu, glasniku vladajuće Radničke partije.

Državni mediji Severne Koreje takođe su objavili članke u kojima se hvali Rusija i podržava potpuna invazija Moskve na Ukrajinu, koja je pokrenuta u februaru 2022.

„Korejski narod će uvek biti na strani ruske vlade i naroda, pružajući punu podršku i solidarnost njihovoj borbi za odbranu nacionalnog suvereniteta i bezbednosnih interesa“, navodi se u komentaru korejske centralne novinske agencije (KCNA).

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler ponovio je u ponedeljak optužbe da je Severna Koreja isporučila Rusiji „desetine balističkih projektila i preko 11.000 kontejnera municije“ za upotrebu u Ukrajini.

On je rekao da su SAD videle kako je Putin „postao neverovatno očajan u poslednjih nekoliko meseci“ i tražio da Iran i Severna Koreja nadoknade opremu izgubljenu na bojnom polju. Moskva i Pjongjang su negirali transfer oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari