Foto: EPA/EFE ANGEL DIAZ

Očekivano je povećanje rasta GDP u 2018. ali vlada je smanjila procene sa 2,6 na 2,3 odsto, imajući u vidu nestabilnost u razvijenom severozapadnom regionu gde je sukob separatista i vlasti izazvao strah odlazak kompanija i smanjenje broja turista.

U intervjuu za radio COPE, Marijano Rahoj rekao je da očekuje rast između 2,8 i 3 procenta ukoliko se region stabilizuje. „To će doneti mogo poslova i veliki rast bogatstva i blagostanja“ rekao je premijer.

Španska vlada je preuzela upravljanje Katalonijom i raspisala je vanredne regionalne izbore za 21. Decembar pošto je katalonska vlada proglasila nezavisnost.

Nekoliko ministara regionalne vlade je zatvoreno a smenjeni katalonski predsednik Karles Pućdemon je u Briselu sa nekolicinom saradnika boreći se protiv izručenja Španiji. Oni bi mogli da se suoče sa 30 godina zatvora zbog opštužbe za pobunu.

Rahoj je takođe rekao da nema dokaze da je ruska vlada u pozadini i da se preko interneta mešala u katalonsku politiku, pošto je Španija u ponedeljak upozorena od partnera iz Evropske unije o kampanji sa ciljem dezinfomacije i destabilizacije Evrope koristeći Kataloniju.

Premijer je izjavio za COPE da je identifikovano da 55 odsto naloga sa kojih su širene lažne vesti o Kataloniji dolazi sa ruske terotorije a 30 procenata iz Venecuele.

„To dokzuje da postoje ljudi koji su zainteresovani da u Evropi ne bude dobro“ rekao je Rahoj a piše AP.