Referendum za pripajanje Rusiji nadgledao i posmatrač iz Republike Srpske 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

Ruska novinska agenicija TASS objavila je izveštaj sa referenduma, tačnije, komentare posmatrača na referendum koji je održan o tome da li su građani u delovima okupiranih ukrajinskih regija Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk za pripajanje Rusiji.

Tako je navedeno da je tzv. nezavisni posmatrač iz Nemačke Thomas Roeper naveo da su “pretnje iz Ukrajine bile jedina vrsta prekršaja”, prenosi portal Oslobođenje.

„Bilo je pokušaja da nas napadnu. Videli smo bombardovanje, ali nisam video kršenje same procedure glasanja. Sva dokumenta su jasno proverena, glasačke kutije su zapečaćene. I kabine su bile na svom mestu”, rekao je on na TV kanalu Solovjov uživo.

U nezavisne posmatrače su naveli i Josea Matemulanu iz Mozambika, a ono što je najviše privuklo pažnju i iz Republike Srpske kojeg nisu imenovali.

„Kritike sa Zapada postoje samo zato što im se politički ne dopada ovaj referendum“, naveo je u svom komentaru upravo posmatrač iz entiteta RS.

U izveštaju je dalje navedeno da su referendum posmatrali i ljudi iz Francuske, Srbije, Bugarske i Centralnoafričke republike.

Na Twitteru je Danijel Simić, novinar RTRS-a objavio fotografiju iza kojeg se nalazi natpis “Izborna komisija Hersonske oblasti”, a iznad u opisu je napisao brojimo sitno.

Važno je istaći i to da je Milorad Dodik (SNSD), član Predsedništva Bosne i Hercegovinenakon sastanka sa Vladimirom Putinom, ruskim predsednikom, u jednoj od izjava najavio da postoji mogućnost da neko iz RS bude posmatrač na referendumu.

Podsetimo i to da je Dodik jedan od retkih političara koji svesrdno podržava Putina i koji je bio za održavanje navedenog referenduma.

Referendum, tačnije, glasanje za pripajanje okupiranih ukrajinskih regija Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk Rusiji trajalo je od 23. do 27. septembra.

Prema posljednjim rezultatima, “za” pripojenje Rusiji izjasnilo se između 96 i 98 posto birača na referendumu kojeg je međunarodna zajednica nazvala “lakrdijom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.