Abazović o Temeljnom ugovoru sa SPC: Ne pada mi na pamet da padnem pod pritisak grupice ekstremista unutar Vlade 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

“Mi smo zemlja paradoksa. Jedina smo država na svetu u kojoj se ministar odbrane priželjkuje sukobe sopstvenih građana, a spoljnih poslova se više bavi crkvom nego evropskim integracijama, kazao je premijer Dritan Abazović odgovarajući na pitanja novinara o najavljenom glasanju o potpisivanju Temeljnog ugovora sa Spskom pravoslavnom crkvom.

On je saopštio da će se na sednici u petak glasati o ugovoru sa SPC.

“Ta tačka će biti na dnevnom redu. Priča, propaganda sa elementima fašizma koja ima za cilj da skrene i destabilizuje Vladu, ne znam kome ide u prilog. Ali ja pozivam građane da prate sednicu, jer ukoliko bude bilo potrebe, premijer će u svom stilu objasniti situaciju i razbiti svaku propagandu u parampačad. Temeljni ugovor nema nikakav prioritet u odnosu na bilo koje drugo pitanje.

Nas interesuje vodeni terminal, plutajući dok, hoteli, turistička sezona, energetska kriza. Temeljni ugovor tretiramo u redovnoj proceduri”, kazao je Abazović.

Ne želi, poručuje, da ovo pitanje više bude prolongirano.

“Niti mi pada na pamet da padnem pod pritisak grupice ekstremista unutar vlade, ili grupice ekstremista koji zbog toga što su prestale državne apanaže, pokušavaju Crnu Goru da vrate u 1990.te”, kazao je Abazović.

Na pitanje ima li većinu za glasanje o ugovoru sa SPC, Abazović poručuje da mu ne pada na pamet da vrši bilo kakav pritisak na bilo kojeg ministra kako će da se izjasni o bilo kojem pitanju, pa i o Temeljnom ugovoru.

Odgovorio je i na pitanje hoće li Temeljni ugovor sa SPC poljuljati stabilnost Vlade s obzirom na oprečne stavove.

“Teoretski može. Ali znate kako, mi smo napravili manjinsku vladu koja ima rok najduže godinu dana. Možda mi najviše želimo izbore, razmišljajte u tom pravcu. Nemojte misliti da nas Ranko Krivokapić može odvesti na njih. Možda nekom drugom to više odgovara”, kazao je Abazović.

Na pitanje da li u Vladi ima mesta za ministre za koje kaže da su ekstremisti, Abazović ističe da je napravio Vladu koja je inkluzivna.

“U ovim okolnostima političkih prilika boljeg modela nema. Nema problem sa bilo kojim ministrom Vlade, računajući i njih. Ne napadam ih, ne pričam, kao što oni pričaju da laže premijer”, naglasio je premijer.

Abazović je istakao i da je izjava predsednika države Mila Đukanovića o Temeljnom ugovoru bila daleko odgovornija nego ministra spoljnih poslova Ranka Krivokapića.

“Ne smatram je neprijateljskom”, istakao je Abazović.

Na pitanje zašto se Vlada nije oglašavala nakon izjava Aleksandra Vulina, Abazović ovako komentariše.

“Svaka vlada ima svoje Vuline”, kazao je premijer.

Poručuje da vojni poligon neće graditi na Sinajevini.

 

Abazović tvrdi da je  CPC dobila status verske zajednice kad je on došao na vlast, zvanična dokumenta ga demantuju

Povodom izjave premijera da je kada je on došao na vlast Crnogorska pravoslavna crkva dobila dobila status verske zajednice usledila su reagovanja crnogorske javnosti. Kako navode uz proložene dokaze CPC je registrovana na verska zajednica još 2000. shodno tadašnjem zakonu. “Ne plaše se oni Temeljnog ugovora, nego Europola. Neka se ne kriju iza Temeljnog ugovora, jer njih ne zanima Temeljni ugovor. Da ih je zanimalo ne bi dok su bili na vlasti Crnogorsku pravoslavnu crkvu tretirali kao NVO. Kad sam ja došao na vlast ona je dobila status verske zajednice”, istakao je Abazović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari