Američki ambasador u BiH: Tužilaštvo BiH da što pre sprovede istragu o izbornim prevarama 1Foto: Američka ambasada u BiH

Američki ambasador u Sarajevu Majk Marfi pozvao je Tužilaštvo BiH da što pre provede istragu, kako je naveo, verodostojnih navoda o izbornim prevarama na opštim izborima održanim 2. oktobra i pokrene krivično gonjenje onih koji su u bili uključeni u te prevare.

Marfi je pozvao i Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH da nastavi ulagati napore u ispitivanje nepravilnosti na nedavno održanim opštim izborima i da preduzme sve dodatne, neophodne mere na utvrdjivanju odgovornosti kako bi se obezbedio integritet izbornog procesa toj zemlji.

U svojoj kolumni, koja je dostavljena medijima, američki ambasador je čestitao gradjanima BiH jer su na izborima 2. oktobra koristili svoja demokratska prava.

Marfi je istakao da će SAD, „kao što to čine više od 25 godina i dalje stajati uz gradjane BiH i pružati im podršku u težnji ka sigurnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini u okviru evroatlantske zajednice naroda“.

„Nažalost, isto se ne može reći za mnoge bosanskohercegovačke političke lidere koji gradjanima ove zemlje konstantno pružaju razočarenja“, ocenio je američki ambasador.

Prema njegovim rečima, 27 godina posle potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, „oni ne samo da nisu uspeli ispuniti obećanje da će BiH pružiti stabilnost i dobru vlast neophodne za obezbedjivanje budućnosti zemlje, već su tokom protekle decenije nastojali poništiti uspehe koje je BiH ostvarila od okončanja rata“.

Ocenio je da će neki „možda samu strukturu Dejtonskog mirovnog sporazuma kriviti za izostanak napretka, za nemoć bh. institucija i neuspele reforme“, dodavši da Dejtonski sporazum ima svoje mane i da su SAD proteklih godina naporno radile na njihovom uklanjanju.

„Ali u Dejtonskom mirovnom sporazmu ne postoji ništa, niti jedna reč, što od lidera traži da kradu, ometaju, odbijaju kompromis, koriste zapaljiv govor ili napadaju sam ustavni temelj ove zemlje. To je lični i sebičan izbor“, istakao je Marfi.

Dodao je da „nikakav papir nije te lidere primorao da protraće obećanje mira i da sticanje ličnog bogatstva i moći stave iznad interesa gradjana BiH“.

Marfi je u kolomni još naveo da je poslednji Savet ministara BiH bio jedan od najneproduktivnijih u istoriji BiH, a da su političari u Federaciji BiH odbili da formiraju novu vladu tog entiteta posle izbora 2018. godine.

„Lideri iz Republike Srpske u više navrata su pretili potpunim napuštanjem države i u zabludu dovodili svoju javnost u vezi sa podrškom koju su pružili reformama koje su dovele do formiranja jedinstvenih oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje, kao i mnogih drugih BiH institucija“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, u oba entiteta, politički lideri su se „oslanjali na nacionalističku retoriku i izvrtali činjenice kako bi osigurali moć, bez obzira na posledice po stabilnost Bosne i Hercegovine, gurajući zemlju sve dalje na opasnom putu“.

Marfi je istakao da su najočitiji primet za to, kako je naveo, „sve drskiji napadi na stabilnost BiH (lidera SNSD) Milorada Dodika i njegovih saveznika“, koga je optužio za podrivanje dejtonskog sporazuma i državnih institucija.

„SAD nikada nisu htele ukinuti Republiku Srpsku. Korupcija je ono što smo hteli ukinuti. Predstava koju je prošle sedmice priredio predsednik Dodik, napadajući CIK zbog provodjenja ponovljenog brojanja, nije ponašanje političara kojem je stalo do transparentnosti“, ocenio je američki ambasador u BiH.

Upozoravajući na sve izazove sa kojima će se BiH suočiti, Marfi je naglasio da prioritet mora biti ponovni rad institucija i obnova osnovne funkcionalnosti te zemlje.

On je ukazao i na to da politički lideri u BiH moraju pronaći kompromis za funkcionisanje BiH, dodavši da institucije BiH propadaju upravo zbog nemogućnosti političara da pronadju kompromisna rešenja.

Marfi je na kraju istakao da će SAD „uvek biti uz gradjane BiH, posvećene suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje“.

„To je politika obe političke stranke u SAD u proteklih 27 godina. Nastavićemo insistirati na odgovornosti onih koju su na vlasti u Bosni i Hercegovini“, naveo je on.

Marfi je najavio da će se pojedinci koji preduzimaju aktivnosti protiv Dejtona, podrivaju demokratiju u BiH ili koji sprovode koruptivne aktivnosti, od političara do tužilaca, i dalje suočavati sa sankcijama.

„Vreme je da oni koji su izabrani drugog oktobra prionu na posao“, navodi se na kraju kolumne ambasadora SAD u BIH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.