Gay Pride parade in Belgradefoto EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Organizacioni odbor „BH. povorke ponosa“ saopštio je da je zabrana današnjih dogadjaja u Banjaluci namenjenih LGBTIQ plus zajednici direktni produkt govora mržnje i diskriminatornih izjava, pre svega predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

„Oni su svojim svesnim ponašanjem i ciljanim izjavama o zaštiti patrijarhalnih, verskih i tradicionalnih vrednosti, te otvorenim pozivanjem na zabranu dogadjaja, ugrozili prava na javno okupaljanje LGBTIQ plus zajednice, ne samo u Banjaluci, već i širom Republike Srpske“, navodi se u saopštenju Organizacionog odbora „BH. povorke ponosa“.

Dodali su da je samo godinu dana ranije, BH. povorka ponosa bila u Banjaluci, u okviru aktivnosti obeležavanja Medjunarodnog dana borbe protiv homo/bi/transfobije i da je taj dogadjaj imao visoku posećenost i podršku organizacija, gradjana i gradjanki Banjaluke.

Policijska uprava Banjaluka zabranila je održavanje javnog skupa, zakazanog za danas u Banjaluci u organizaciji banjalučkog udruženja „Geto“ i „BH. povorke ponosa“ iz Sarajeva.

U saopštenju policije se navodi da „postoji realna opasnost od ugrožavanja većeg broja ljudi i imovine“.

U Banjaluci je danas trebalo da se održi nekoliko skupova posvećenih LGBTIQ zajednici – projekcija filma, diskusija i parti, ali da nije bila predvidjena nikakva šetnja.

Iz Organizacionog odbora „BH. povorka ponosa“ ocenili su da je zabranom ovih dogadjaja prekršeno načelo prava na okupljanje, dodavši da je noć pre zabrane njihovog skupa na ulicama Banjaluke grupa navijača i huligana pravila bakljadu i uzvikivala „Ubij pedera!“.

Istakli su da policija nije reagovala na postupke navijača i huligana, čime je, kako su ocenili, poslala jasnu poruku da „javne površine nisu za ljudska prava i slobode, već za govor mržnje, homofobiju i fašizam“.

Organizacioni odbor BH. povorke ponosa podneo je krivičnu prijavu protiv osoba koje su direktno pretile organizatorima i zajednici, ali nismo obavešteni da li je iko priveden i ispitan“, istakli su u saopštenju.

Smatraju da se nereagovanjem odgovornih institucija na homofobne i huškačke izjave ovakvo ponašanje odobrava i ohrabruje.

Organizacioni odbor „BH. povorke ponosa“ je naveo da se u Banjaluci večeras neće održati najavljeni dogadjaji.

„Vidimo se 24. juna u Sarajevu“, naglasili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.