Borelj u Skoplju pozvao sve partije da rade na uvođenju Bugara u Ustav 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas u Skoplju da je budućnost Severne Makedoonije u Evropskoj uniji, ali da mora da uvede Bugare u Ustav da bi nastavila evropski put.

„Da se ide napred, znači i poboljšane odnosa sa vašim susedima. Tu spada i to da se stvore uslovi da se usvoje ustavne izmene. Ova godina je ključna. Sada je vreme da sve političke partije preuzmu svoje obaveze i da iskreno rade na ovom putu“, rekao je Borelj.

Na konferenciji za novinare posle 16. sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Severna Makedonija–EU, Borelj je kazao da je sporazum, zahvaljujući kojem je EU u julu prošle godine otvorila pristupne pregovore sa Skopljem, „najbolja ponuda koju mogu da dobiju“ i dodao da „nije realno“ da pitanje uvođenja Bugara u Ustav ponovo bude deo pregovora.

„Na tom osnovu, vaša budućnost je u EU“, kazao je Borelj, koji je kopredsedavao sastankom Saveta sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Severna Makedonija je u julu prošle godine počela prvu fazu pregovra sa EU, u kojoj se sprovodi jednogodišnji skrining, ali je uslov za drugu međuvladinu konferenciju i otvaranje poglavlja unošenje Bugara u Ustav.

Vladajuća većina oko Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i manjinske albanske Demokratske unije za integraciju (DUI), koja je preuzela obavezu uvođenja Bugara u Ustav, ne može da je sprovede zbog protivljenja najveće opozicione partije VMRO-DPMNE, bez čije podrške nema potrebne dvotrećinske većine u Sobranju.

Borelj je kazao da EU održavanjem današnjeg sastanka u Skoplju želi da pokaže koliko ceni napredak Severne Makedonije na evropskom putu.

„I to je znak koliko značenje pridajemo našem odnosu sa Severnom Makedonijom, kao budućom članicom EU. To što smo održali sastanak Saveta ovde jasan je znak da vam se EU približava i pokazuje da Zapadni Balkan jeste i da će biti i ubuduće ključni priroritet EU i važan deo naše geopolitičke dimenzije“, naveo je Borelj.

Borelj, potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu poltiku, rekao je da je na sastanku razgovarano o tome šta je do sada urađeno i naveo da je viže zalaganja potrebno pre svega u delu pravosudnog sistema i vladavine prava.

Prošlogodišnje otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom Borelj je ocenio kao značajan trenutak, i istakao da su vrata za članstvo u EU sada „potpuno otorena“, ali da zemlja, da bi stigla do tog cilja, mora da nastavi da ide napred i kao država i kao društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari