Ćalović: Sa Eskobarom i o Pandora papirima 1Vanja Ćalović Foto: Youtube/ Vijesti Online/Screenshot

Direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kazala je za Portal RTCG da će Gabrijelu Eskobaru ukazati na značaj međunarodne saradnje u rešavanju najvažnijih afera korupcije i organizovanog kriminala.

Uoči dolaska zamenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju SAD-a Gabrijela Eskobara u Crnu Goru, Ćalović Marković je kazala da će na sastanku upoznati Eskobara sa nalazima vezanim za Pandora papire, o reakcijama tužilaštva i drugih insitutcija u tom slučaju, i nada se da ćemo dobiti razumevanje i podršku da se sa takvim slučajevima pozbave nadležni organi i da se uspostavi međunarodna saradnja.

„Ono što je ključno kada govorimo o ovom slučaju jeste pitanje da li je tamo bilo neke imovine jer prihvatićemo da teško možemo da verujemo predsedniku države Milu Đukanoviću koji je više puta u javnosti dao netačne informacije o vlasništvu nad kompanijama, a u ovom slučaju konkretno nad ovim trastom. Tako da ti podaci moraju biti provereni i potvrđeni“, kazala je Ćalović Marković.

Kako je objasnila, zamoliće Eskobara za punu podršku, s obzirom na to, kako kaže, da SAD kroz međunarodnu saradnju mogu da dođu do podataka i o nekim drugim zemljama, da već imaju uspostavljenu saradnju u otkrivanju imovine stečene potencijalno krivičnim djelima i mogu biti izuzetno važan saradnik u otkrivanju ovih slučajeva.

„Mislim na podatke iz Pandora papira, ali i drugih slučajeva, kao na primer Telekom, koje je naše tužilaštvo rešilo na način da je utvrdilo da samo oni tragovi koji dođu do Đukanovića nemaju nikakvih spornih tačaka. Znamo da je u Americi utvrđeno drugačije“, istakla je ona.

Eskobar će se sustra sastati sa zvaničnicima Crne Gore, a prekosutra sa predstavnicima NVO sektora u Crnoj Gori.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.