CG: Besplatnu vožnju auto-putem iskoristilo 91 hiljada vozila 1Auto-put kroz Crnu Goru Foto: screenshot/YouTube MediaBiro

Naplata putarine na prioritetnoj dionici auto-puta „Princeza Ksenija“ počela je jutros. Kako je kazala Saša Klikovac direktorka sektora finansija i naplate putarine, autoputem je do danas dnevno u proseku prolazilo do 17 hiljada vozila, a besplatnu vožnju iskoristilo je 91 hiljada vozača.

„Od otvaranja do 8 časova jutros, odnosno za period kada je bila besplatna putarina, prošlo je oko 91. hiljada vozila što je u prosjeku od 15 do 17 hiljada dnevno i  većinom se radilo o putničkim vozilima, dakle nekih 95 odsto“, kazala je Klikovac, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Na auto-putu Princeza Ksenija su, kaže Klikovac, trenutno angažovana 32 operatera naplate putarine, 10 šefova smene i rukovodilac naplate putarine.

„U dnevnim smenama su angažovane tri naplatne rampe na Smokovcu, po jedna na Pelevom brijegu i Veruši i dve na Mateševu, dakle to je puni kapacitet naplatnih rampi. Postoje mešovite rampe gde možete platiti gotovinom, karticama i elektronski, a na Smokovcu, Veruši i Pelevom brijegu je po jedna rampa za elektronsku naplatu putarine, tako da se nesmetano prolazi bez zadržavanja“, kazala je Klikovac.

Putarina

„Cene na auto-putu su različite u zavisnosti od kilometraže. Ako uzmemo najdužu relaciju Smokovac – Mateševo za motore je 1,5 evra, 3,5 evra za putnička vozila, šest evra za kombi vozila, pa 10,5 evra za manje kamione i 17 evra za šlepere i autobuse“, kazala je Klikovac.

Klikovac je apelovala na sve vozače koji se upute auto-putem da da se pridržavaju pravila na autoputu.

„Šaljemo apel vozačima da poštuju saobraćajnu signalizaciju, da se ne zaustavljaju čak ni na odmorištima da prave fotografije, jer je to strogo zabranjeno. Moraju se pridržavati pravila zbog svoje i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju“, kazala je Klikovac.

Jedan od operatera na naplatnoj rampi Samir Adrović kazao je da sve prolazi kako je planirano i da je sve spremno za početak naplate putarine.

„U periodu kada se putarina nije naplaćivala bilo je većih gužvi. Polako se pripremamo za rad i sve je pod kontrolom. S obzirom da je letnja turistička sezona spremni smo na sve izazove“, kazao je Adrović.

Gost iz Novog Pazara koji se uputio na odmoru Crnu Goru, kazao je da je pozitivno iznenađen izgledom auto-puta i kako je kazao vožnja kroz Crnu Goru je puno lakša.

„Dolazimo iz Novog Pazara. Autoput je perfektan. Pozitivno smo iznenađeni. Vožnja nam je dosta olakšana“, kazao je on.

Turista iz Kragujevca kazao je da su utisci fenomenalni: „Zaobići kanjon i doći ovako brzo i bezbednom deonicom je nestvarno.“

I domaći turisti su oduševljeni auto-putem.

„Imam utisak kao da smo na zapadu. Krenuli smo iz Mojkovca za Budvu i kada se napravi autoput duž Jadrana, to će biti prava stvar“, kazao je turista iz Mojkovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.